Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници,

...
Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници,
Коментари Харесай

ОПЕК + пред сериозна конкуренция през 2020

Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и нейните съдружници, отпред с Русия, ще се окажат изправени пред засилваща се конкуренция през 2020 година, заяви в петък Международната организация по енергетика (МАЕ), като тази прогноза може да внесе напрежение среда петролните производителки във формата " ОПЕК + " по време на тяхната значима среща през идващия месец (на 5-и и 6-и декември).

" Страните от формата " ОПЕК + " ще бъдат изправени пред доста съществено предизвикателство през 2020 година, защото се чака търсенето на добивания от тях недопечен нефт да спадне внезапно ", се споделя в постоянния месечен петролен отчет на основаната в Париж организация, съобщи Ройтерс.

Според МАЕ търсенето на недопечен нефт, добиван от ОПЕК, ще доближи през идната година 28,9 млн. барела дневно, което ще е с 1 млн. барела по-малко от настоящия износ на петролния картел.

" Този предстоящ спад се изяснява с планувано внезапно повишаване на петролните доставки отвън ОПЕК с 2,3 млн. барела дневно през идната година по отношение на покачването с 1,8 млн. барела през 2019 година ", добави водещата енергийна организация, базирайки се на предстоящ растеж на производството от страна на Съединени американски щати, Бразилия, Норвегия и Гвиана.

Това е последният месечен отчет на МАЕ преди идната значима среща при започване на декември (на 5-и и 6-и) сред държавите-членки на ОПЕК и техните съдружници, отпред с Русия, когато те ще би трябвало да решат дали да продължат и отсега нататък да поддържат годното от началото на тази година съглашение за взаимно редуциране на тяхното произвеждане с 1,2 млн. барела дневно, имащо за цел да поддържа цените на " черното злато " и да балансира световния петролен пазар.

Базираната в Париж организация продължава да поддържа оценките си за напредък на световното търсене на нефт през 2019 година с 1 млн. барела дневно и през 2020 - с 1,2 млн. барела на ден. МАЕ обаче означи, че нейните вероятности за следващата година може би леко подценяват въздействието на тарифната комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай.

Според постоянния месечен отчет на Международната организация по енергетика световното търсене и ползване на нефт е скочило през третото тримесечие на 2019-а година с 1,1 млн. барела в съпоставяне със същия интервал преди година, основно вследствие на растеж с 640 хиляди барела при търсенето от страна на Китай. Това съставлява доста нарастване по отношение на второто тримесечие на актуалната година, когато световното търсене набъбна с 435 хиляди барела. МАЕ чака още по-голямо ускорение на напредък на търсенето на недопечен нефт през последните три месеца на тази година.

В същото време МАЕ уточни, че международните доставки са се повишили с 1,5 млн. барела дневно през октомври, откакто производството на нефт от Саудитска Арабия се е върнало към естественото си положение след насилствените спирания, породени от въздушните офанзиви против оборудванията на " Сауди Арамко " (Saudi Aramco) през септември.

МАЕ означи, че петролният пазар остава релативно спокоен вследствие на " добре екипиран пазар и високи складови ресурси " макар продължаващото геополитическо напрежение,  допълвайки, че чака тази обстановката да продължи и през идната година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР