Организацията на обединените нации предупреди, че нарастващият недостиг на вода

...
Организацията на обединените нации предупреди, че нарастващият недостиг на вода
Коментари Харесай

ООН: Недостигът на питейна вода подхранва конфликтите по света

Организацията на обединените народи предизвести, че възходящият дефицит на вода може да разпали спорове по света, съобщи ДПА. 

Според отчет на Организацията на Организация на обединените нации за обучение, просвета и просвета (ЮНЕСКО), оповестен през днешния ден във връзка Световния ден на водата, 2,2 милиарда души в света нямат достъп до безвредно ръководена питейна вода, а 3,5 милиарда нямат достъп до безвредно ръководена канализация.

Един на всеки двама души по света страда от дефицит на вода за няколко месеца от годината, съобщи генералният шеф на ЮНЕСКО Одре Азуле. " А в някои елементи на света този дефицит на вода се е трансформирал в предписание, а не в изключение ", посочи тя. " Знаем какви са последствията от сходна обстановка - дефицитът на вода освен разпалва пламъците на геополитическото напрежение, само че и съставлява опасност за главните права като цяло, да вземем за пример като доста подкопава ситуацията на девойките и дамите ", добави Азуле.

Според отчета постигането на повсеместен достъп до безвредна питейна вода, канализация и хигиена в 140 страни с ниски и междинни приходи би коствало почти 1,7 трилиона $ в интервала 2016 до 2030 година, или приблизително по 114 милиарда $ годишно, отбелязва ДПА, представено от Българска телеграфна агенция.

Докладът се разгласява годишно във връзка Световния ден на водата, който тази година е отдаден на тематиката " Вода за разцвет и мир ".

" Ето за какво тематиката на Световния ден на водата през 2024 година е апел за деяние - за стабилно ръководство на водата, за възобновяване на връзката с нашата планета и в последна сметка за създаване на мир ", съобщи Азуле.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР