Организацията на обединените нации отново призова талибаните да предприемат спешни

...
Организацията на обединените нации отново призова талибаните да предприемат спешни
Коментари Харесай

ООН призова талибаните да пуснат момичетата на училище в Афганистан

Организацията на обединените народи още веднъж прикани талибаните да подхващат " незабавни ограничения " за наново отваряне на учебните заведения за девойки в Афганистан, като назова едногодишното им затваряне " срамно " и " без аналог в целия свят ". " В неделя се навършва една година от изключването на девойките от гимназиите в Афганистан. Година на изгубени познания и благоприятни условия, които в никакъв случай няма да бъдат възобновени. Момичетата би трябвало да вървят на учебно заведение. Талибаните би трябвало да ги пуснат назад ", написа в Туитър генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

Когато талибаните пристигнаха на власт през лятото на 2021 година, те не разрешиха на девойките в гимназиална възраст да вървят на учебно заведение. На 23 март опитът да се отворят още веднъж вратите на междинните учебни заведения за девойки продължи единствено няколко часа. Същия ден талибаните се отметнаха от обещанието си и оповестиха, че учебните заведения още веднъж ще бъдат затворени, за смут на хиляди девойки, които се прибраха вкъщи със сълзи на очи, означи Франс прес.

Оттогава талибаните настояват, че възбраната се дължи единствено на " механически проблем " и че занятията ще бъдат обновени, откакто бъде избрана стратегия, учредена на ислямските наставления. Според Организация на обединените нации " повече от един милион девойки ", най-вече на възраст сред 12 и 18 години, са били възпрепятствани да посещават образователни занятия през миналата година, само че не и момчетата, за които учебните заведения бяха отворени още веднъж през днешния ден.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР