Организации на глухите в България настояват жестовият език да бъде

...
Организации на глухите в България настояват жестовият език да бъде
Коментари Харесай

Организации на глухите искат жестовият език да бъде признат за официален

Организации на глухите в България упорстват жестовият език да бъде приет за формален в страната и да се запише в Конституцията. На конференция представители на разнообразни организации на хора с повреден слух обявиха, че е належащо да се одобри и закон за жестовия език.
 

Председателят на Съюза на глухите в България Николай Нинов изясни, че преди правенето на проектозакон е належащо да се изчакат резултатите от национално научно проучване на българския жестов език, което е предоставено от Министерството на образованието и науката. Резултатите би трябвало да са подготвени до края на октомври.
 
Целта на проучването е да потвърди, че средството за връзка на глухите хора е език, отговарящ на всички правила на лингвистиката, изясни Митко Якимов от Фондация " Глухи без граници ". По думите му това ще даде основа за идната стъпка - признание на жестовия език за формален посредством Конституцията, както и за изработването на закон за жестовия език.
 
Изследването има за задача и да уеднакви жестовите знаци в цялата страна, след това ще се издаде и речник на българския жестов език, добави Якимов.
 
Достъпът до информация във всички сфери на публичния живот в България, изключително в образованието, е главен проблем за хората с повреден слух у нас, означи той. Според него признаването на езика ще помогне за решаването на този проблем.
 

Хората с повреден слух имат потребност от повече преводачи, в това число в лечебните заведения, от въвеждането на надписи в стратегиите на малките екрани, от достъп до телефон 112.
Няма публична статистика, само че по неофициални данни хората с повреден в друга степен слух са към 100 000, сподели Николай Нинов. Хората, които владеят жестов език у нас са към 15 000.
 
Нинов означи, че за първи път 12 организации на хора с повреден слух у нас са организирали и отбелязали дружно интернационалната седмица на глухите в края на септември. Продължаваме дружно, потвърдиха в края не конференцията участниците.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР