Организаторите на Токио 2020 ще похарчат общо 1.35 трилиона йени

...
Организаторите на Токио 2020 ще похарчат общо 1.35 трилиона йени
Коментари Харесай

Организаторите на Токио 2020 обявиха непроменен бюджет, но общата сума се оспорва в Япония

Организаторите на Токио 2020 ще похарчат общо 1.35 трилиона йени (около 12.6 милиарда долара/22.1 милиарда лева) за провеждането на летните олимпийски игри през идната година. Те обясниха, че разноските са непроменени от предходната година, макар че някои скорошни спонсорски контракти и продажбата на билети им осигуриха запас от 30 милиона $.

Японският народен одиторски ръб обаче твърди в отчет от 177 страници, че олимпиадата ще бъде доста по-скъпа от това, което е оповестено. От организацията прибавят 9.7 милиарда $ като спомагателни и необявени разноски, свързани с организирането на мероприятието. В допълнение на това, Токио също има планове, свързани с олимпиадата, както бе оповестил губернаторът на столицата Юрико Койке.

Организаторите признават, че не включват построяването на някои помощни уреди за параолимпийците, подготвителните стратегии за доброволците, рекламирането и туристическите проекти. Те смятат, че тези разноски не са свързани непосредствено с олимпиадата. Одиторският ръб обаче откри сходни неща и предходната година.

"Както стана ясно предходната година, техният отчет не свързва разноските по тези действия и уреди директно с олимпийските игри. Той просто сумира многочислени планове, на които може да се гледа като подпомагащи олимпиадата.

The Athletes’ Village is one of the most important venues at any Olympic or Paralympic Games.

In development for 3 years, the Athletes’ Village will host thousands of athletes on its 44-hectare plot.

Another incredible and sustainable development by #Tokyo2020! pic.twitter.com/OSuJjC08cB
— #Tokyo2020 (@Tokyo2020) December 18, 2019
В това число попадат и планове, които бяха направени без връзка с игрите ", настояват уредниците. Водещите японски финансови издания "Никей " и "Асахи " също стигнаха до заключението на инспекторите, че сумата ще бъде доста по-сериозна от оповестената. Те считат, че организацията на Токио 2020 ще погълне към 3 трилиона йени (около 28 милиарда долара). Във връзка с това, инспекторите желаеха по-голяма бистрота.

"За да даде достоверна информация на обществото и хората да схванат за дейностите на държавното управление и подкрепяни от него планове, уредниците би трябвало да изяснят цялостната картина на приготовленията и тяхната цена ", се написа в одита.

Само 5.6 милиарда $ от големия бюджет за Токио 2020 е формиран от спонсорски контракти, продажба на билети и маркетинг, а всичко останало идва непосредствено от данъкоплатците, столицата Токио и други районни държавни структури. Продажбата на билети означи голям триумф, само че търсенето на пропуските е 20 към 1 и хората недоволстват, тъй като няма да могат да посетят мероприятие, което самите те финансират.

В проучване през 2016-а година от Университета на Оксфорд, създателят Бент Фливберг изяснява нашироко за какво в действителност олимпийските игри постоянно имат проблем с ограничението до авансово заложените финансови параметри. "Олимпийските игри са единственият мегапроект, който постоянно надвишава бюджета си и това е доста необичайно ", споделя той в изявление.

"Ние мислим, че това е обвързвано с уречената дата, тъй като те би трябвало да стартират в точния момент. Олимпийските игри не местят церемонията по откриването, тъй че когато се появят проблеми, каквито безспорно има при планове от сходни мащаби, уредниците би трябвало да хвърлят повече пари. Точно това се случва на олимпиади ", добави Фливберг.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР