Организаторите на полумаратона в Пекин започнаха разследване на резултатите от

...
Организаторите на полумаратона в Пекин започнаха разследване на резултатите от
Коментари Харесай

Скандал на полумаратона в Китай: Африканци са пуснали местен състезател да победи

Организаторите на полумаратона в Пекин започнаха следствие на резултатите от тазгодишното издание на надпреварата, откакто се появи съществено подозрение, че африкански бегачи са понижили темпото, с цел да бъдат задминати и победени от локална звезда.

Африканците водеха в голяма част от надпреварата и изглеждаше, че някой от тях ще грабне успеха, само че най-хубавия китайски бегач на дълги дистанции се придвижи пред тях малко преди финалната линия и спринтира към успеха, което провокира публични спекулации, че резултатът е бил нагласен.

Доста онлайн-реакции демонстрираха съществени съмнения по отношение на надпреварата, откакто видео от последните моменти от неделния полумаратон Mengniu Beijing Half Marathon се популяризира в обществените мрежи. Късно нощес уредниците на бягането излязоха с изказване, че ще проучат целия случай.

" Организационният комитет отдава съществено значение на вълната от отзиви на елементарни хора по отношение на резултатите на надпреварата. Създаден е специфичен екип, който ще организира следствие и анализът от тази инспекция ще бъдат оповестен навреме ", се споделя в изказване на Спортното бюро на Пекин, което отговаряше за полумаратона.

Извън изказването обаче, те не пожелаха да разясняват пред медиите целия случай.

Хе Чжъ, който завоюва маратона на Азиатските игри и държи китайския народен връх в дисциплината, изоставаше зад трима бегачи от Кения и Етиопия, а те към този момент бяха наближили финала. След това на записа се вижда, че един от бегачите наподобява прави жест на останалите да понижат, до момента в който китаецът ги изпреварва и внезапно спринтира към финалната линия.

Beijing authorities are investigating yesterday`s Beijing`s half-marathon after a footage showed Kenyans Robert Keter, Willy Mnangat and Hailu Bikila of Ethiopia deliberately allowing China’s He Jie to win.
— Cornelius K. Ronoh (@itskipronoh)

Вече в родината си - един от въпросните състезатели Уили Мнангат от Кения, сподели пред BBC Sport Africa, че са разрешили на Хe да завоюва, само че те са били наети да тичат като пейсмейкъри и не са се състезавали с последна цел победа. В протокола обаче и тримата са влезнали като публични спортисти, а не като пейсмейкъри.

" Не бях там, с цел да се състезавам. Моята работа беше да дефинирам темпото на целия полумаратон и да оказа помощ на момчето от Китай да завоюва, като му задавам по-висок аршин. За страдание обаче, той не реализира задачата си, а точно да сложи нов народен връх в дисциплината ", сподели още Мнангат.



Резултатът на противоречивия победител е 1 час, 3 минути и 44 секунди, което е с съвсем минута по-слабо достижение от националния връх на Китай.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР