Организаторите на новата Национална кампания за безплатни профилактични прегледи за

...
Организаторите на новата Национална кампания за безплатни профилактични прегледи за
Коментари Харесай

Пулмолози: И пушачите на бездимни цигари да изследват белите си дробове


Организаторите на новата Национална акция за безвъзмездни профилактични прегледи за пушачи в София, Враца и Благоевград - Сдружение " Национална асоциация за профилактика на белодробни заболявания ", взаимно с Министерството на здравеопазването и Столична община, насочат апел с изключение на пушачите и тези, които пушат бездимни цигари, да изследват белите си дробове. Това разгласи на конференция през днешния ден ръководителят на сдружението доктор София Ангелова, написа Българска телеграфна агенция.

Кампанията започва на 31 май в София, от 8 до 13 часа във Втора градска болница. На 13 юни прегледите ще са във Враца и в Благоевград - на 21 юни. По време на прегледите ще се извърши проучване на Следствен отдел към окръжна прокуратура в издишания въздух при пушачите на елементарни и на бездимни цигари и премерване на чистотата на въздуха в региона.

Според доктор Ангелова по-новите артикули не са по-малко токсични за клетките от стандартните цигари. " Забелязваме необятно разпространяване на бездимните цигари и изключително измежду учениците ", сподели тя. Независими проучвания в лабораторни условия са посочили, че в дима от IQOS летливите органични съединения, полициклични ароматни въглеводороди и въглероден оксид участват. Димът на IQOS има 84 % от никотина на стандартната цигара. Като експерти и лекари ние споделяме: " Щом има никотин, ще има и взаимозависимост. Децата, които стартират да пушат новите устройства, тъй като те са доста привлекателни за тях, доста рано стартират да развиват взаимозависимост, а след това огромна част от тях заради дефицит на никотин от устройството минават на смесено пушене, което е изключително рисково ", разяснява доктор Ангелова. Тя счита, че по същата причина димът от тези устройства е също по този начин нездравословен за близките, само че публични данни към момента не са изнесени, заради късото време /от 2 години/ от въвеждането им в приложимост.

Тютюнопушенето е водеща причина за белодробните болести и единствената предотвратима, уточни още пулмологът. По време на миналогодишната акция за 6 месеца са прегледани 437 души и при 138 от тях е открита Хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/, недиагностицирана досега. Трима от пациентите са изпратени за неотложно хоспитализиране, а 40 ориентирани към пулмологични кабинети за лекуване на хроничното им заболяване. При четирима е открит карцином на белия дроб.

Проведена измежду пациентите анкета демонстрира, че от 437 прегледани 351 или 80 на 100 са показали, че не желаят да се пуши в заведенията. От тях болшинството са пушачи.

Сдружение " Национална асоциация за профилактика на белодробни заболявания " и Сдружение " Въздух за здраве " са обединили старания за дофинансиране активността на пулмолозите - в болничната и доболничната помощ, както и акцията за профилактика на белодробното здраве на премине на национално равнище. В резултат още два флуорографа ще бъдат предоставени във Враца и Благоевград за профилактичните прегледи, разгласи доктор Ангелова.

Национална акция за безвъзмездни профилактични прегледи за пушачи, пасивни пушачи и пушачи на бездимни цигари в София, Враца и Благоевград започва на 31 май, в деня на Световния ден без тютюнев пушек, който протича под мотото " Тютюнопушене и бял дроб ".

Хроничната обструктивна белодробна болест /болестта на пушачите/ е към този момент на трето място в света като причина за гибел. От 10-те най-смъртоносни заболявания 4 са белодробни: ХОББ, остри инфекции на долните дихателни пътища, карцином на белия дроб и туберкулоза. Белодробните заболявания са преди всичко в България по заболеваемост, като от ХОББ към този момент страдат близо 15 на 100 от хората, разгласи доктор Александър Симидчиев - ръководител на Сдружение " Въздух за здраве ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР