Организаторите на културни събития и други заети в сектора поискаха

...
Организаторите на културни събития и други заети в сектора поискаха
Коментари Харесай

Творци поискаха помощ, за да има култура и след коронавируса

Организаторите на културни събития и други заети в бранша желаеха поддръжка и финансова помощ от страната, с цел да могат да оцелеят в рецесията, провокирана от ограниченията против ковид. Стотици събития бяха анулирани или отсрочени за месеците март, април и май. Малко от тях са оповестили дати през есента, други изчакват развиването, трети няма да могат да се проведат или не със същата стратегия, тъй като календарите в промишлеността се вършат най-малко година напред.

" Настояваме за разработване на механизъм за подкрепяне и компенсиране на културни организации и създатели на свободна процедура, които не са обвързани на щат с държавните и общински културни институции.

Много от нас остават без приходи за неопределен срок

което съществено рефлектира върху персоналния и обществения статус на нас и нашите фамилии ", пишат те в писмо до министъра на културата Боил Банов, копие от което са изпратили и до вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов, ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и до ръководителя на сдружението на общините Силвия Георгиева. Писмото, изпратено във вторник (17 март) е подписано от фондации, сдружения и обособени режисьори, актьори и други на свободна процедура (вижте в края на текста).

Голяма част от заетите в културните промишлености работят без трудов контракт и на планов принцип. За част от тях анулацията на събития значи освен загуба на приход, само че и

загуба на финансирането на плановете

тъй като част или всички разноски към този момент са били направени.

В писмото се предлага да се дефинира безплатна финансова помощ за самостоятелните културни организации и ощетените създатели на свободна процедура, като се стартира от 8 март и продължи до момента в който трае възбраната за събития.

Досега откакто министър Боил Банов предложи затваряне на театрите още измежду първите ограничения и даже провокира спор за потребността, тематиката с обезщетения и какво ще се случи със бранша не е коментирана публично от властта.

" В страните от Европейския съюз и по света такива механизми се създават, а Ваши сътрудници към този момент излязоха с публични изказвания, че няма да изоставят хората, работещи в културните промишлености, без значение дали са от държавни, общински или частни структури ", написа още в писмото.

Творците желаят и разбор на плануваните загуби в този бранш за първите шест месеца на 2020 година, с цел да са ясни вредите, които понасят.

" Културата е част от българския икономически живот.

Това, което бъде изгубено в този момент, след това мъчно ще бъде възобновено

В средносрочен проект ще има последствия за многообразието на националния културен пейзаж, каквито даже не можем да си представим ", написа още в него.

Видеото, с което " София филм фест ", показа казуса с анулацията на фестивала и че ще го има скоро (засега неразбираемо кога) и от което е фотографията - може да гледате тук.

" Дневник " работи по тематиката, очаквайте детайлности.
 Творци желаеха помощ, с цел да има просвета и след ковид

Пълен текст на писмото и подписалите:
Уважаеми Г-н Министър,

Във връзка с наложената възбрана за осъществяване на културни събития, настояваме за разработване на механизъм за подкрепяне и компенсиране на културни организации и създатели на свободна процедура, които не са обвързани на щат с държавните и общински културни институции. Много от нас остават без приходи за неопределен срок, което съществено рефлектира върху персоналния и обществения статус на нас и нашите фамилии.

В страните от Европейския съюз и по света такива механизми се създават, а Ваши сътрудници към този момент излязоха с публични изказвания, че няма да изоставят хората, работещи в културните промишлености, без значение дали са от държавни, общински или частни структури. Настояваме за отговорно и солидарно отношение и грижа от страна на Министерство на културата за всички, работещи професионално в областта на културата!

Предлагаме установяване на месечна безплатна финансова отплата за самостоятелни културни институции и организации, интензивно работещи към сегашния миг, както и за ощетените от обстановката създатели на свободна процедура, считано от 8 март 2020 за интервала на възбрана за осъществяване на културни събития.

Смятаме за неотложно да се направи разбор на прогнозните загуби на самостоятелния културен бранш в България до края на първото полугодие на 2020 година, с цел да се обхване размера на претърпените вреди от бранша.

Културата е част от българския икономически живот. Това, което бъде изгубено в този момент, след това мъчно ще бъде възобновено. В средносрочен проект ще има последствия за многообразието на националния културен пейзаж, каквито даже не можем да си представим. Обединени и стимулирани, настояваме за финансови обезщетения, в подтекста на загубите и на доста други бизнес браншове. Атанас Маев, Живко Желязков, Милена Виденова, Изабел Миткова, " Derida Dance Center " /Фондация " Арт Линк "
Веселин Димов, " АСТ Асоциация за свободен спектакъл "
Асен Асенов, Фондация " ЕДНО за просвета и изкуства "
Весела Кондакова, " Българска музикална асоциация "
Петър Тодоров, Фондация " За Родопите "
Мира Сталева, изпълнителен шеф " София Филм Фест " и началник " София мийтингс "
Стефан Китанов, шеф " Сoфия Филм Фест "
Веселка Кунчева, Сдружение с нестопанска цел " Пъпетс Лаб "
Петя Стойкова, Сдружение " Танц БГ "
Мария Банова, " Арт Ленд " ЕООД
Росен Михайлов, Продуцентска компания " Хетероподи "
Жана Пенчева, Александар Георгиев, Сдружение " Гараж-колективна платформа за самостоятелни актьори " / " Steam Room "
Коле Китанов, Сдружение " Мале-мале ",
Димитър Стефанов, Фондация " Театър Корсар
Емил Йорданов, " Малка Театрална Компания " ООД
" Организация за модерно различно изкуство и просвета - 36 маймуни " - Гергана Димитрова (председател)
Веселин Димов, Театрална компания " МОМО "
Борис Зафиров, " Театър на отговорността "
Ива Свещарова, Вили Прагер, Фондация " Брейн Стор Проджект ", Сдружение " Номад Денс Академи България "
Стефан А. Щерев, Фондация " Информбюро ", Сдружение " Номад Денс Академи България "
Галина Борисова, Фондация " Етюд "
Екатерина Петрова, Цветелина Панова, Ива Тодорова, Емануила Живкова, Фондация " Таратанци "
Димитър Бакалов, " Théatro " / " Страйп медиа " ЕООД,
Светослав Николов, Фондация " Ателие Пластелин "
Николина Богданова, Фондация " Ателие Пластелин "
Мартин Ноев, Фондация " Ателие Пластелин "
Явор Костов, Фондация " Ателие Пластелин "
Янко Велков-Янец, Фондация " Ателие Пластелин "
Александър Мануилов, " Радар София "
Мануела Манукова, " АСТ Асоциация за свободен спектакъл "
Калина Вагенщайн, Фондация " Арт Офис "
Албена Тагарева, Фондация " Арт Бюро "
Марион Дърова- актьор на свободна процедура
Коста Каракашян, режисьор и хореограф на свободна процедура
Боян Крачолов, режисьор
Йоана Робова, актьор на свободна процедура
Юлиана Сайска, актьор на свободна процедура
Маргарита Петрова, актьор на свободна процедура
Виолета Витанова, хореограф и танцьор
Анна Данкова, режисьор

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (657)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР