Организаторите на Гран При на Великобритания ще решат в края

...
Организаторите на Гран При на Великобритания ще решат в края
Коментари Харесай

Съдбата на Гран При на Великобритания става ясна в края на април

Организаторите на Гран При на Англия ще решат в края на април дали да проведат надпреварата от Формула 1 през юли или то ще стане следващата жертва на пандемията от ковид.

Стартът, главно в календара на английския спорт през лятото, е най-добре посетеният във Формула 1 в последните няколко сезона, събирайки общо 351 000 души предходната година. Неделната посещаемост през 2019 бе 141 000 фенове, като надпреварата е покрай дома на седем от десетте тима в най-престижната автомобилна конкуренция, която събира и почитатели от чужбина. Англия наложи строги ограничения за обществена отдалеченост, като всички спортове бяха прекратени, а управляващите приканиха хората да останат по домовете си с изключение на за неотложни пътувания. Новият сезон във Формула 1 към момента не е почнал, като две от надпреварите бяха отсрочени, а други шест анулирани.

„ Силвърстоун и Формула 1 остават в непосредствен диалог във връзка с актуалната обстановка и обмислят гъвкавостта в календара за провеждането на Гран При на Англия по график на 17-19 юли. Дълбоко оценяваме обстоятелството, че други спортни събития в страната през юли към този момент взеха решения по отношение на техните надпревари. Но е значимо да отбележим, че техните логистични и спортни задължения се разграничават от нас, затова, ще решим дефинитивно до края на април дали да проведем Гран При-то “, се споделя в изказване на Силвърстоун.

От надпреварата обявиха, че сигурността на всички участници е главен приоритет. Пистата е благосъстоятелност на British Racing Drivers‘ Club и се нуждае от краткотрайна инфраструктура, въпреки и по-малко от преди, която зависи от наличността на служащи. Формула 1 изрази вяра, че се надява да възобнови сезона през европейското лято и работи върху нов сведен календар с 15-18 надпревари, който може да продължи до януари при нужда. Британското и Италианското Гран При-та са единствените два старта, които се организират всяка година от старта на Ф1 през 1950, като Силвърстоун първи бе хазаин.

Състезанието в Монако, което в част от календара от 1955-а насам, към този момент бе анулирано. Стартът в Монца бе плануван за септември. Фестивалът по гонки Гуудуърд, който притегля аудитория от 200 000 души през уикенда преди Силвърстоун, бе отсрочен. Евро 2020, чийто край на 12 юли щеше да се изиграе на стадион „ Уембли “, бе отсрочено за лятото на 2021. Днес ще бъде решена и ориста на шампионата от Големия шлем Уимбълдън (29 юни-12 юли), като се чака той да стане следващата жертва на ковид.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР