Оранжев и жълт код е обявен в райони в страната

...
Оранжев и жълт код е обявен в райони в страната
Коментари Харесай

Очакват се още валежи и гръмотевици в западната половина от страната

Оранжев и жълт код е разгласен в региони в страната за през днешния ден. Има заплаха от гръмотевици.

Валежи от дъжд имаше и през нощта. Общо за през вчерашния ден и през днешния ден, най-голямо е било количеството, измерено в Белоградчик - 122 л/кв.м, следван от Перник с 93 и София със 78 л/кв.м.

През днешния ден превалявания и гръмотевици още веднъж се чакат най-вече над западната половина от страната. По-интензивни ще са в Северозападна България, Западния и Централния Предбалкан и Рило-Родопската област.

В източните региони ще бъде слънчево с краткотрайни нараствания на облачността, като на обособени места в югоизточните елементи на страната може и да превали. Вятърът ще бъде слаб до сдържан от изток-югоизток, в Западна България - от северозапад. Температурите ще са от 20 - 21° в западните региони до 28 - 30° в източните, в София - към 21°.

През нощта по-интензивни превалявания се чакат в Северозападна България и Софийско. Очакват ни минимални температури сред 14 и 20 градуса.

Утре над югозападната половина от страната, а след обяд и в североизточната ще има краткотрайни превалявания, в обособени региони и гръмотевични стихии. На места предстоящите нови количества на дъжда ще доближат до 50 л/кв.м.

Почти без превалявания ще остане в крайните източни региони. Ще духа слаб до сдържан северозападен, в източните региони североизточен вятър. Температурите ще останат в необятни граници, от 17 - 18° по високите западни полета до 28° тук-там в североизточните региони, в София - към 17°.

В планините облачността ще е забележителна, купеста и купесто-дъждовна. На доста места, основно в масивите от Западна България ще има интензивни, краткотрайни и обилни превалявания, съпроводени от гръмотевици. Ще духа слаб до сдържан вятър от изток-североизток.

В неделя в Западна България преваляванията ще стопират, в Централна и Източна ще продължат. Температурите ще се намалят и оптималните ще са сред 21° и 26°. През първата половина от новата седмица ще настъпи усъвършенстване на времето, само че в понеделник към момента ще има условия за краткотрайни следобедни превалявания и гръмотевици, основно в източните региони.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР