Опустошителното въздействие на климатичните изменения станаха все по-видими през 2022

...
Опустошителното въздействие на климатичните изменения станаха все по-видими през 2022
Коментари Харесай

Суша, пожари, потопи и Ван Гог със супа: Най-забележителните екоснимки на 2022 г.

Опустошителното влияние на климатичните промени станаха все по-видими през 2022 година Засушавания и горски пожари погълнаха цели континенти, реколтата се провали, а милиони хора бяха принудени да се реалокират, защото домовете им станаха негодни за живеене.

Едновременно с това обаче осъзнахме спешността на потребността от незабавни дейности за справяне с възходящото влияние на климатичната рецесия.

Ето някои от най-големите истории за климата през 2022 година в фотоси:

Литият е един от методите да се избавим от световната взаимозависимост от изкопаемите горива. Но както фотографът Том Хигън снима в Южна Америка, нашият бързо електрифициращ се свят има и своята тъмна страна.
 Lithium Литиеви полета в солените равнини " Салар " в Атакама/Северно Чили. Снимка: Том Хигън
Добивът на този химикал може да бъде извънредно нездравословен за околната среда. Въздушните фотоси на Хигън документират " литиевия триъгълник ", ситуиран там, където се срещат границите на Чили, Аржентина и Боливия.

Това лято в Европа настъпи най-тежката суша от 500 години насам. Рекордните температури и оскъдните превалявания доведоха до горски пожари, пресъхване на реките и заличаване на реколтата.

В един миг съвсем две трети от територията на Европейски Съюз бяха подложени на някакво предизвестие за засушаване.
 Soldjer Полицай дава вода на английски боец, носещ обичайната шапка от меча кожа, който е на пост пред Бъкингамския замък по време на горещата вълна в Лондон през юли. Снимка: AP/Мат Дънам
С понижаването на равнищата на водата в язовирите до най-ниските им равнища от десетилетия насам на бял свят започнаха да се появяват още веднъж всевъзможни формирания и структури. Части от остарялото село Ацередо в Северозападна Испания се появиха още веднъж, откакто сушата засегна язовир Линдосо.

То е било потопено преди три десетилетия, когато язовир на водноелектрическа централа е залял долината.
 Spain Старото село Ацередо, потопено преди три десетилетия, когато язовир на водноелектрическа централа е залял долината, още веднъж " изплува " на повърхността. Снимка: AP/Емилио Моренати
Значителни горски пожари имаше в Португалия, Гърция, Франция, Съединени американски щати и под дърво и камък още по света. Пламъците унищожиха домове, гори и човешки животи. 
 Fire Пожарникари и служители на реда изтеглят стара жена от къщата ѝ на фона на горските пожари в Пентели, Гърция. Снимка: AP/Танасис Ставракис
Екстремните метеорологични условия, провокирани от изменението на климата, засегнаха Пакистан с  невиждани в историята дъждове и наводнения през септември. Най-малко 1700 души починаха, а вредите в цялата страна възлизат на над 40 милиарда евро.
 Floods Жени носят движимостите, които са съумели да спасят от домовете си, наводнени след мусонните дъждове в региона Камбар Шахдадкот на провинция Синд, Пакистан. Снимка: AP/Фарид Кхан
Една трета от територията на страната беше потопена, което принуди стотици хиляди хора да се реалокират на по-безопасни места. Водите отнесоха или повредиха 2 милиона жилища.

Пакистан е измежду десетте страни, които са най-силно наранени от изменението на климата. Затова по време на срещата на COP27 Исламабад настояваше богатите страни да признаят уязвимостта на развиващия се свят.
 Pakistan Пострадали от наводненията в Пакистан употребяват спонтанен сал, с цел да пренесат сено за добитъка в Джафарабад, област в югозападната пакистанска провинция Белуджистан. Снимка: AP/Фарид Кхан
През октомври протестната група " Просто спрете петрола " стартира необикновени протестни дейности, като заля със чорба картината " Слънчогледи " на Ван Гог в Националната изложба в Лондон. В идващите месеци последваха редица други офанзиви на екоактивисти против творби на изкуството в редица градове. 

Зелените деятели изпочупиха салони за първокласни коли, централата на мозъчен концерн на скептици за климата и блокираха пътища и мостове, с цел да привлекат вниманието върху климатичните промени и вредата на човешките действия върху екологията. 
 Sunflowers Активисти на " Просто спрете петрола " със залепени за стената ръце, откакто са хвърлили доматена чорба върху картината на Ван Гог " Слънчогледи " в Националната изложба в Лондон през октомври. Снимка: Just stop oil via Reuters
Новоизбраният бразилски президент Луис Инасио Лула да Силва беше посрещнат от големи тълпи на срещата на Организация на обединените нации за климатичните промени COP27 през ноември. След изборната си победа през октомври той даде обещание по-смели дейности в региона на околната среда през идващите години, в това число битка за нулево обезлесяване на Амазония.

Той е изправен пред мощно предизвикателство, само че съобщи на конференцията в Шарм ел Шейх, че " Бразилия се завръща ". 
 Brasil Новоизбраният президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва (в средата) си потегля след речта си на COP27. Снимка: AP/Нариман Ел-Мофти
Екстремните метеорологични феномени евентуално ще продължат да се утежняват, защото изменението на климата води до повишение на световните температури. Четири години на суша и обезлесяване, породени от изсичането на дървета за земеделие и гориво, трансфораха района Андрой в Мадагаскар в прашна купа.
 Madagaskar Пясък стартира да обкръжава къщите наоколо до град Амбовомбе, област Андрой, Мадагаскар. Снимка: Reuters via Euronews
Тази година милиони хора в страната бяха изправени пред апетит. Недостигът на храна се задълбочи от три циклона и една тропическа стихия, които опустошиха Мадагаскар през януари.

По време на COP27 през ноември разрастващите се страни настояха за основаването на фонд за покриване на загубите и вредите, който да компенсира тези от тях, които се намират на първа линия на климатичната рецесия.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР