Опустошителните пожари в Калифорния принудиха хиляди да се евакуират. Комбинацията

...
Опустошителните пожари в Калифорния принудиха хиляди да се евакуират. Комбинацията
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Опустошителните пожари в Калифорния принудиха хиляди да се изтеглят. Комбинацията от високи температури и суша затруднява в допълнение пожарникарите.

Още по тематиката
Борисов даде звук, а депутатите ще внесат корекции сред четенията

Важните тематики за страната са консенсус, конкурентоспособност и кохезия

Трите К – консенсус, конкурентоспособност и кохезия, са целите на българското председателство на Европейски Съюз, разгласи в сряда отрасловият министър Лиляна Павлова. Правителството одобри план на стратегия за председателството и главния пакет с цели, които ще бъдат показани за разискване в Народното събрание, на президента Румен Радев, сдружението на общините, неправителствени организации и други Окончателното приемане ще бъде на последното съвещание на кабинета за годината, откакто стане ясно свършеното от естонското председателство.

Европейската комисия е поискала информация за задачата на плана за промени в правосъдния закон, с който се вкарва съсловни Това разгласи ръководителят на правната комисия и вносител на плана Данаил Кирилов (ГЕРБ). Спорният законопроект бе гласуван от комисията на първо четене, само че с ангажимента, че в него ще се вкара опция за европейско финансиране, както преди този момент изиска министър председателят Бойко Борисов.

Изслушване на претендентите за членове на Висшия правосъден съвет от парламентарната квота, проведено от Българския институт за правни начинания – явиха се единствено трима от 18 претенденти, само че се получи забавна полемика.

Фотограф: Цветелина Белутова България се срутва с 19 места по отношение на предходната година в интернационалната ранглиста по отбрана на правото на благосъстоятелност на Алианс " Право на благосъстоятелност ". Причината е в доста влошената оценка за отбраната на физическа благосъстоятелност, влошаващите се индикатори за независимостта на правосъдната система, корупцията и върховенството на закона.

Свят

Иракското държавно управление разгласи победа над " Ислямска страна в Ирак и Леванта " (ИДИЛ) в Мосул. Въпреки това спорадични боеве към момента избухват в града. Според водената от Съединени американски щати коалиция, подкрепяща иракските сили, става въпрос за " шепа " джихадисти в Стария град. Битката за Мосул продължи съвсем 9 месеца, остави след себе си руини и докара до хиляди убити цивилни.

Европейски Съюз губи времето на Турция, разгласи Ердоган. В изявление за английската BBC в навечерието на годишнината от опита за прелом турският президент споделя, че Европейски Съюз " не е извънредно нужен на Турция ", и тя " може да стои на краката си " и без него, само че все пак Анкара ще е " откровена " в връзките си с Брюксел още известно време. По думите му Анкара ще одобри умерено, в случай че Европейски Съюз ѝ каже в прав текст: " Няма да можем да приемем Турция. " Тогава страната ще задейства своя втори и трети проект.

Едва 100 компании са източник на над 70% от излъчванията на парникови газове в международен мащаб от 1988 година насам, сочи нов отчет. Според Carbon Majors Report " релативно дребен набор от производители на изкопаеми горива може да държи ключа към систематичната смяна на въглеродните излъчвания ". ExxonMobil, Shell, BP и Chevron са измежду изпускащите най-вече излъчвания компании, притежавани от вложители.
Антиимигрантска акция, финансирана от унгарското държавно управление, заля страната с плакати, билбордове и тв и прес реклами против Джордж Сорос. На тях обликът на американския финансист стои паралелно с посланието: " Не оставяйте Сорос да се смее финален. "

Фотограф: 26.5%
На годишна база пораства износът през май, по данни на Национален статистически институт. Това е най-голямото месечно нарастване за последните шест години.
Икономика

1 милиарда лева Вторият търг е за замяна на жп сектора Костенец - Септември, който е 24.5 км. Стойността му е малко над 361 млн. лева

Правителството реши Българската банка за развиване (ББР) да се трансферира от Министерството на финансите към икономическото министерство като орган, упражняващ правата на страната в банката. Мотивът е, че Министерството на стопанската система дава отговор за дребните и междинните компании и за поддръжката в експортната им активност. През последните години ББР се употребява от мощните на деня за кредитиране на огромни, от време на време и губещи предприятия, близки до политици. Сега смяната в принципала става през редакция на Закона за ББР, която би трябвало да премине през Народното събрание. Подобен опит беше изработен и при предходното държавно управление на ГЕРБ, само че планът не бе признат на второ четене от депутатите.

Бизнес
Уорън Бъфет подари акции за към 3.17 милиарда $ от капиталовата си компания Berkshire Hathaway. Получатели на средствата са фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и четири други фамилни благотворителни организации. Това е най-голямото подаяние във към този момент близо десетгодишния проект на магната, съгласно който той ще раздаде цялото си имущество.

" Доверие единен холдинг " е новият притежател на троянския производител на перилни и почистващи препарати " Веко ". Сделката е финализирана в края на предишния месец и към този момент е вписана в Търговския указател. От документите излиза наяве, че холдингът е платил 8 млн. лева за придобиване на компанията, която до момента беше еднолична благосъстоятелност на локалния предприемач Хари Велев. " Веко " е основана преди 10 години и има две заводи - една за прахове за пране в Троян и една за миещи и почистващи препарати в троянското село Дебнево. Най-известната й марка са праховете " Изи ".

" Асарел - Медет " възнамерява да влага 80 млн. лева през тази година. Компанията, която оперира медното находище край Панагюрище, е вложила близо 122 млн. лева през предходната година. Тя работи по седем дълготрайни стратегии за стабилно развиване, като главната част от средствата през 2016 година е била ориентирана към планове за софтуерна рационализация. В " Асарел - Медет " работят 1300 души, още 400 са заетите в дъщерни и смесени предприятия. Основните планове, по които се работи тази година, са за дълготрайно развиване на мината и обогатителната фабрика.

" Български енергиен холдинг " (БЕХ) има консолидирана загуба от 77.5 млн. лева за 2016 година Държавният колос, който е най-големият холдинг в страната като доходи и личен състав, е бил през предходната 2015 година на облага от 137 млн. лева От оповестения доклад на сдружението в Търговския указател се вижда, че минусът е по две линии: първата е по-малко доходи поради ниските цени на електрическата енергия и природния газ, а втората - разноските за поръчаното съоръжение за атомна централа в Белене.Сделки и планове

Румънският финансов регулатор позволи на " Евроинс Румъния " да придобие портфейла на застрахователя на Пиреос банк в страната - ATE Insurance, оповестиха от компанията. Сделката бе оповестена още през януари 2017 година, само че утвърждението на надзора бе получено в края на предходната седмица. Не се оповестява на каква сума е подписаната договорка.

" Захарни фабрики " възнамерява да издаде емисия конвертируеми облигации на обща номинална стойност до 30 млн. лева, излиза наяве от покана за привикване на общо заседание на компанията, оповестена на уеб страницата на Българската фондова борса (БФБ). Според нея средствата от облигационния заем ще бъдат употребявани за финансиране на активността и погасяване на отговорности на сдружението.

" Лизинг финанс " е завършил покупката на лизинговото сдружение " Ти Би Ай рент " и новото име на сдружението е " М Рент ", стана ясно от документи в Търговския указател. Точната цена на договорката не е ясна, само че от протокол от решение на управителния съвет на досегашния притежател на сдружението Ти Би Ай банк от 6 март 2017 година излиза наяве, че продажната цена е не по-ниска от 2.2 млн. евро.

Германската компания Bertelsmann е придобила още 22% от акциите на издателството Penguin Random House от съсобственика Pearson против 781 млн. $. Така немският медиен конгломерат затвърждава превъзходството си в международния бизнес с издаването на книги. Сделката, която прави оценка Penguin на 3.55 милиарда $, ще усили общите акции на Bertelsmann в компанията до 75%. Останалите 25% остават благосъстоятелност на Pearson.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР