Опустошителна серия от земетресения отне живота на над5000 души в

...
Опустошителна серия от земетресения отне живота на над5000 души в
Коментари Харесай

Журналист по Дарик: Ердоган има навик да използва такива трагедии за политическите си цели

Опустошителна серия от трусове лиши живота на над5000 души в Южна Турция и Северна Сирия. Точно в този регион са ситуирани едни от най- огромните бежански лагери в света, предопределени да държат засегнатите от близкоизточните спорове на безвредно разстояние от хубавата и подредена Европа.

Темата разяснява журналистътТайфур Хюсеинов в предаването " Кой приказва " по Дарик радио.

" Службата за изключителни обстановки оповестява за 3385 починали към този миг,а броят на ранените е над 25 000. Огромни вреди, доста разрушени здания, коитовероятно ще доближат над 10 000. Това е най-общата картина, която се обрисува към този час. За страдание, броят на починалите, както и на ранените нараства непрекъснато ", осведоми журналистът.

" СЗО допуска, че жертвите може да доближат до 20 000, като се има поради,че първичните данни се умножават най-малко с 8 нормално. Студено е, периметърът на земетресението е доста огромен. В обособени регионални градове вали сняг. Условията са доста тежки. Самата нощ е била извънредно студена. Всички жители, които са били там, са излезли на открито ", описа Хюсеинов.

" Районът е доста необикновен. Това там са градове лагери, които са на бежанци от Близкия Изток. Това, че времето е доста студено, извънредно затруднява работата на спасителите и оцеляването на живите, които са под руините ", напомни водещият Георги Донков.

" Надяваме се броят на избавените да стане доста по-голям за сметка на жертвите. Както уточни президентътЕрдоган, това е най-голямото земетресение по-късно пред 1939 година - тогава жертвите са били над 32 000 ", сподели журналистът.

" България беше първата, която реагира и изпрати помощ. Това е похвално. Изключително огромен е уплахът измежду хората и спомените от огромното земетресение през 1999все още са живи. Онези жители, които не са в епицентъра на труса, също са в смут ", описа Хюсеинов.

Хората са сплотени и тези, които не са наранени, оказват помощ доста на потърпевшите. Това е напълно обикновено и постоянно е било по този начин в Турция. Турция има печален опит, за жалост, който си оказва своето въздействие. Всеки гледа с каквото може да помогне, само че за жалост, кактонавсякъде по света, има и неприятни образци, които желаят да се облагодетелстват от нещастието на жителите ", означи той.

" Със сигурност ще има съществено отражение самата трегедия, само че е мъчно е да се планува, тъй като огромната болежка към момента не е отминала. Бедстващите обаче са извънредно остро и сериозно настроени към управляващите. Все отново приказваме за президента Ердоган, който е ловък политик и съумява такива събития да ги употребява за своите политически цели ", съобщи журналистът.

" Турция има опит, както казахме. Следголямото земетресение през 1999 година, беше прокаран един специфичен налог " земетресение ", който бе краткотраен,с цел да се спрвят с следствията. Впоследствие бе продължен и го резервираха като непрекъснат. Към момента Турцияразполагас над 80 милиарда турски лири от тези налози. Това са големи средства ", осведоми Хюсеинов.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР