Оприличих крустадата на баница, защото по външен вид и изпълнение

...
Оприличих крустадата на баница, защото по външен вид и изпълнение
Коментари Харесай

Вкусът на Франция: Пастис или Гасконска баница

Оприличих крустадата на баница, тъй като по външен тип и осъществяване се приближава доста до нея – тънка кора с размерите на масата, издърпана на ръка и навита или наложена с заряд. В случая пълнежът е от плодове (ябълки или сливи), а поръсването с алкохол е много обилно. Ще срещнете този сладкиш под разнообразни имена в другите елементи на района – да вземем за пример към Тарб е прочут като „ гасконски пастис “, а в Жерс се назовава „ крустада “. 



Предполага се, че името „ пастис “ идва от мавърските нашествия в Южна Европа, донесли със себе си специалитета „ пастиля “ – многолистно тесто със сладко-солена плънка с гълъбово месо. Тестото за крустадата е извънредно елементарно – брашно, вода, яйце, сол и малко лой (в наши дни масло, преди време – гъша мас). Истинската специфичност е в разточването му, или по-скоро раздърпването му, до момента в който се получат задоволително фини кори, които да оформят хрупкавата корона върху готовия сладкиш. Аз употребих подготвени кори, тъй като по никакъв начин ме няма в точенето.



Четейки другите предписания, видях, че има два съществени метода за приготвяна не крустадата – с налагане на корите или с навиване. Аз лично предпочетох разновидността с навиването, разказан по-долу. А отлежалият арманяк, който използвах, е великодушен подарък от колежката ми Емили Л.

Необходимите артикули:

(за форма с диаметър 32 см)
12 броя кори за баница
5 ябълки (можете да ползвате златна превъзходна или различен вид, който устоя на топлинна обработка)
10 с.л. кафява захар (може и малко повече, в случай че ябълките не са доста сладки)
30 г разтопено масло + още няколко дребни бучки за печенето
2 с.л. прясно изцеден лимонен сок
70-80 мл арманяк (може да се размени с бренди или ром)
2-3 с.л. пудра захар за поръсване

 

Ябълките се обелват и почистват от семките. Всяка се нарязва на 12-16 резена (дебелина към 5 мм). Парчетата се слагат в купа и се поръсват с прясно изцедения лимонен сок, с цел да не почернеят, и с половината арманяк (или потребления различен алкохол) и се оставят да се напоят за към час. Тавата се намазва с тъничък пласт масло.

Фурната се загрява на 160 градуса, с вентилатор.

Пече се към 55-60 минути или до златисто (по време на печенето може да се покрие с фолио, в случай че се зачервява доста бързо). Изважда се от фурната, поръсва се с останалото количество арманяк и се оставя да изстине. Преди сервиране може да се поръси с малко пудра захар.



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР