Определят къде и по какъв начин да преместят архитектурният комплекс

...
Определят къде и по какъв начин да преместят архитектурният комплекс
Коментари Харесай

Определят къде да местят част от Скаптопара, за да мине АМ Струма

Определят къде и по какъв метод да реалокират архитектурният комплекс Скаптопара , част от разкопките край Благоевград . Специализиран експертен съвет за запазване на недвижимите културни полезности издаде напътствие за пренасяне на римската фамилна гробница и раннохристянската черква . На място би трябвало да бъдат непокътнати частите от римската вила и баня , които са отвън трасето на автомагистралата .

" В момента АПИ е упълномощила осъществяването на основаването на работен план и в околните месеци би трябвало да бъде подготвен ", разяснява пред БТВ ръководителят на археологическите разкопки Здравко Димитров.

Припомняме, че имаше серия митинги селището от римско време да остане, с цел да притегля туристи . Окончателно обаче бе решено да бъде преместено и през мястото да минава автомагистрала " Струма ".

Гробницата към този момент е покрита и тече консервация на обекта . Част от археологическите находки ще бъдат преместени западно от настоящето й състояние. Гробницата ще бъде непокътната и на нея е отделено най-голямо внимание , добавя Димитров.

Инициативният комитет за опазване на разкопките разяснява, че в границите на месеца провеждат кръгла маса , на която би трябвало да участват всички виновни институции и да вземат отношение .

 Местят част от разкопките край Благоевград - ще се лее асфалт за Автомагистрала
Местят част от разкопките край Благоевград - ще се лее асфалт за Автомагистрала " Струма "

Работата стартира незабавно, финансирането към този момент е обезпечено

Припомняме, АПИ изготви задание на план за пренасяне и теренна консервация на археологическите обекти, които имат експозиционна стойност. Документът бе изпратен за координиране в Националния институт за недвижимо културно завещание. Към Министерството на културата бе основана и експертна комисия , която да изследва обекта.

Бъдещето на археологическите разкопки край Благоевград бе решено от специалисти и нищо не пречи автомагистралата да мине през обекта. Строителството продължава, тъй като разкопките не са Скаптопара , стана ясно на 26 август.

В началото на май предходната година, министър председателят Борисов разгласи, че желае да направи Автомагистрала " Струма ", както и да резервира античното римско населено място . " Археолозите и инженерите да ми дадат решение. Толкова доста археология изкарахме, че се чудим по какъв начин да я опазим и развием ", разяснява Борисов.

Жители на Благоевград стачкуваха тогава, като се оповестиха в отбрана на античното римско населено място, намерено сред селата Покровник и Зелен дол. В регионалния град се организира шествие, проведено от предприемчив комитет. Според жителите, трасето на Автомагистрала " Струма " наложително би трябвало да бъде изместено .

Няма да бъде позволен спор сред бързото строителство на Автомагистрала " Струма " и съхраняването на археологическите находки, като общината в Благоевград разгласи, че застава напълно зад концепцията за запазването им в техния достоверен тип. Това стана ясно на 2 май, след среща на кмета Атанас Камбитов и доцент Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките, който управлява екипа за археологическите разкопки.

 Нанков няма да сблъсква археология и инфраструктура за Скаптопара
Нанков няма да сблъсква археология и инфраструктура за Скаптопара

Той разгласи, че и тунел под " Шипка " ще има
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР