Определението за коледен филм“ е повод за дебат сред феновете

...
Определението за коледен филм“ е повод за дебат сред феновете
Коментари Харесай

„Брутална нощ“ - коледният филм, от който не знаехте, че имате нужда

Определението за „ коледен филм “ е мотив за спор измежду почитателите на известното кино в интернет пространството от години насам. Най-честият спор по тази тематика е дали „ Умирай мъчно “ следва да се смята за коледен филм поради обстоятелството, че е страховит, типичен екшън, само че сюжетът му се развива към коледните празници и в саундтрака попадат известни коледни песни.

През призмата на моето детство „ Умирай мъчно “ не просто е коледен филм, само че е най-хубавият коледен филм на света, лентата, с която аз и родителите ми сме се забавлявали неведнъж, гледали сме на драго сърце и непроменяемо сме се усмихвали необятно, когато по време на финалните надписи зазвучи “Let It Snow ”. Ако това не капсулира коледния дух за вас, то не знам какво би.

Най-новият филм по кината у нас, „ Брутална нощ “, не оставя място за подозрение дали е коледен филм. Главният воин е Дядо Коледа – не мъж, който се показва за именития дъртак пред деца в мола, а самият Дядо Коледа, кадърен на разнообразни вълшебен трикове и яздещ летяща шейна, теглена от елени, само че и обезверен от консуматорските привички на актуалните деца и постоянно посягащ към бутилката.

Тази спорна версия на героя е поверена на напълно подбрания за амплоато Дейвид Харбър, прочут най-много с ролята си на служител на реда Хопър от хитовия сериал Stranger Things, в която по сходен метод комбинира персонални пороци с невъзможна за угнетяване доброжелателност. Милото лъчение на Харбър в комплект с солидните му физически габарити са съвършени за неговата версия на Дядо Коледа.

Освен към този момент описаните му вълшебни качества и насъбран с времето цинизъм, героят има и умения при боравенето с хладни оръжия – сюжетът го илюстрира като всесилен викинг от Средновековието, който в даден миг вълшебен е бил трансфорат в Дядо Коледа и претрупан с неговата обичайната задача. Затова, когато протагонистът попада в къща, в която положително малко момиче и фамилията ѝ са взети за заложници точно на Бъдни вечер, похитителите бързо изпадат в неволя.

Всякакви по-нататъшни детайлности по отношение на сюжета биха излезли отвън рамките на синопсиса и в територията на спойлерите, само че в случай че въз основа на прочетеното дотук сте решили, че този филм не е за вас, мъчно ще трансформира мнението ви оттук нататък, в случай че ще и да сравня „ Брутална нощ “ с „ Гражданинът Кейн “. Но не това са художествените небеса, в които лентата се цели.

„ Брутална нощ “ се развива най-вече в лимитирана географска локация, също като „ Умирай мъчно “; съдържа гонене с едноместни моторни шейни, също като „ Умирай мъчно 2 “; и, несъмнено, има сцена, в която дребното момиче в къщата слага клопки на похитителите, в които те падат по необикновено занимателен метод, също като в „ Сам у дома “. Младата героиня даже приказва при започване на лентата за това какъв брой обича „ Сам у дома “ и надава писъци като Кевин МакАлистър.

Във филм, лишен от уверена постановка, достоверна актьорска игра и доброжелателен, одушевен сюжет, това прекопирване на сюжетни детайли би изглеждало като на ниска цена прийом. В „ Брутална нощ “ е поклон към класиките в жанра, изпълнен толкоз добре, че съумява да сложи кино лентата в същия мавзолей като тях. Едновременно с това представянето на Дядо Коледа прибавя и задоволителна доза нужна автентичност.

Сред продуцентите на плана е Дейвид Лийч, режисьорът на съвременни екшън шлагери като „ Джон Уик “ и тазгодишния, така че качеството на хореографията и на снимането на екшън сцените е обезпечено. Норвежкият комедиен режисьор Томи Виркола също има опит в черната комедия и очевидно се усеща в свои води – „ Брутална нощ “ е режисиран несъмнено, с ясна посока и пореден разказвателен звук.

В поддържащия състав блестят Бевърли ДиАнджело в амплоато на самоуверената, груба матриарха на похитеното семейство, Джон Легуизиамо в ролята на основния изверг, който ненавижда Коледа и неслучайно е насрочил проектите си за грабеж за празниците, и дребната Лия Брейди като героинята, която кара Дядо Коледа да си върне вярата в положителните действия. Персонажите образуват палитра от архетипи, присъщи за един прелестен коледен филм.

Но в последна сметка всичко се връща до централното осъществяване. Дейвид Харбър оправдава доверието с фантастично показване, редувайки битки, в които употребява голям ковашки чук, с достоверни прочувствени разговори с момиченцето в окупираната къща. Широкото му положително лице и опитът му в работата с деца от Stranger Things го трансформират в съвършения крайъгълен камък, на който лентата се опира и въз основата на който умерено може да бъде направено и продължение.

„ Брутална нощ “ е радикално друг от останалите заглавия в киноафиша все още: той няма художествените искания на „ Семейство Фейбълман “ или мащаба на блокбъстър като „ Черната пантера: Уаканда вечно “. Единствената му цел е да забавлява възрастните фенове и да почерпи малко коледен дух от дребните деца – и в тази своя задача реализира неоспорим триумф.

Още от създателя:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР