Опозиционният критик Михаел Ходорковски смята, че проведените псевдоизбори в Русия

...
Опозиционният критик Михаел Ходорковски смята, че проведените псевдоизбори в Русия
Коментари Харесай

Ходорковски: Само революция може да промени режима на Путин

Опозиционният критик Михаел Ходорковски счита, че извършените псевдоизбори в Русия съществено са подкопали опциите на Путин да активизира хората, написа Deutsche Welle. Според Ходорковски е допустимо да възникне революционна обстановка.

- Вероятно никой не е хранил илюзии във връзка с тези „ избори “. Все отново какво значат съвсем 90 % утвърждение за Путин при толкоз висока интензивност?

Когато в Централната изборна комисия назовават съперниците на настоящия режим „ прасета “, надали може да се чака, че цифрите в окончателния протокол, подписан от ЦИК, ще се разграничават от тези, които е поръчал режимът. Затова на протокола не трябва да се обръща внимание – нито по отношение на интензивността, нито по отношение на утвърждението.

- По време на изборите голям брой хора се включиха в протестната акция „ По пладне против Путин “. Дали този протестен капацитет може да се излее и в действителни политически дейности, които да повлияят на режима?

Тази акция към този момент съществено повлия на легитимността на режима – в случай, че хиляди хора откликнаха на апела на опозицията да се наредят тъкмо по това време на опашки пред секциите. Но дали Путин схваща какъв брой неизвестен е той все още? Не съм сигурен.

Така или другояче неговите благоприятни условия да активизира хората и да продължава своята политика бяха съществено подкопани. И ние чакаме, че Западът, европейските страни, на собствен ред ще окажат помощ, като не признаят легитимността на тези „ избори “. Защото за съветското общество, което е надълбоко европейско по своето мислене, е значимо Путин, който е лишен от легитимност вътре в страната, да не я получи и отвън рамките на Русия.

- Често казвате, че съветската съпротива би трябвало да бъде по-радикална и призовавате към по-решителни дейности. Какво би могла да направи опозицията след изборите, съгласно Вас?

- Този режим не може да бъде изменен в границите на законови процедури, тъй като днешните закони са надълбоко обезобразени от тази власт. При всички случаи промяната на режима ще се извърши по революционен път – по настоящето законодателство промени не са вероятни. Дали това ще докара до революция в Русия или обстановката ще се ограничи единствено до някакво неголямо опълчване, зависи от склонността на хората да употребяват мощ или най-малкото да насочат опасността за потребление на мощ. Засега предпоставки за това няма, само че няма и подозрение, че нелегитимността на настоящия режим проправя пътя към този сюжет.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР