Опозиционните партии във Венецуела, където има опасения, че правителството може

...
Опозиционните партии във Венецуела, където има опасения, че правителството може
Коментари Харесай

Опозицията във Венецуела се готви за първични избори

Опозиционните партии във Венецуела, където има опасения, че държавното управление може да има достъп до данните на гласоподавателите , дадоха обещание в сряда да запазят тайната на вота за предварителните избори през октомври, с цел да дефинират кандидата за поста на президента Николас Мадуро, заключи Агенция Франс Прес.

" Гражданите могат да бъдат спокойни , че самоличността им няма да бъде компрометирана ", съобщи пред кореспонденти в Каракас Хесус Мария Касал.

Той управлява органа, отговарящ за организирането на първичните избори.

" Ние се ангажираме да защитим самоличността на гласоподавателите. Това е един от нашите неприкосновени правила ", сподели Хесус Мария Касал.

Касал не посочи по какъв начин ще бъде направено това.

Той се обърна към публицистите след основаването на техническа комисия , която да работи като мост сред неговата комисия за първичните избори на опозицията и Националния изборен съвет (НИС), който е необятно считан за отстъпчив с изпълнителната власт.

Президентските избори са планувани за 2024 година

Опозицията във Венецуела, подкрепена от огромна част от интернационалната общественост, не призна преизбирането на Мадуро през 2018 година вследствие на избор, който бе необятно отритнат като подправен.

След вота през 2018 година опозиционният водач Хуан Гуайдо беше приет от повече от 50 страни за в действителност водач на Венецуела.

От 2019 година до януари т.г. Гуайдо ръководеше алегорично " краткотрайно държавно управление " с поддръжката на Съединените щати и признанието на десетки други страни, само че без действителна власт в границите на Венецуела.

През януари опозицията гласоподава за разформироване на краткотрайното държавно управление и размени Гуайдо като началник на успореден конгрес, формиран от опозиционни депутати.

Той към този момент разгласи, че ще се кандидатира на първичния избор, както и двукратният претендент за президент Енрике Каприлес.

И на двамата обаче управляващите не разрешиха да заемат обществени длъжности със правосъдни решения, отхвърлени от опозицията като надълбоко неправилни.

Тяхната дееспособност е един от противоречивите въпроси, които се разискват в границите на мирните договаряния сред опозицията и държавното управление, водени в Мексико, които са прекратени от ноември.

Официалният Конгрес на Венецуела е формиран съвсем напълно от депутати , които са съидейници на Мадуро и които бяха определени през 2021 година в бойкотиран от опозицията избор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР