Опитният магистрат Катерина Сакеларопулу стана първата жена президент на Гърция

...
Опитният магистрат Катерина Сакеларопулу стана първата жена президент на Гърция
Коментари Харесай

Гърция има първата си жена президент

Опитният магистрат Катерина Сакеларопулу стана първата жена президент на Гърция през днешния ден, откакто депутатите я избраха за държавен глава в рядка демонстрация на единение, съобщи " Ройтерс ".

Сакеларопулу, на 64 години, беше ръководител на Държавния съвет - по този начин се назовава висшият административен съд на страната. Тя ще наследи Прокопис Павлопулос, чийто петгодишен мандат изтича през март.

В необикновена демонстрация на естетика в капризния свят на гръцката политика, претендентът на консерваторите беше подкрепена и от опозиционни партии, в това число от лявата " Сириза ", която загуби властта на изборите през юли предходната година.

Тя беше утвърдена от 261 депутати в 300-членния парламент.

Сакеларопулу, от северния град Солун, стана първата жена началник на Държавния съвет през 2018 година, подкрепена за тази позиция от тогавашното ляво държавно управление.

Разведена е, живее в Атина и е дейна в обществените медии, писала е многочислени документи за отбраната на околната среда.

Изборът на президента - фигура с церемониални функционалности - става в Народното събрание. Няколко несполучливи опита обаче водят до предварителни избори.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР