Опитният дипломат Матю Нимиц вече двайсет години се опитва да

...
Опитният дипломат Матю Нимиц вече двайсет години се опитва да
Коментари Харесай

Три варианта за името на Македония

Опитният посланик Матю Нимиц към този момент двайсет години се пробва да откри компромис в един спор, който извън наподобява неясен. Както е известно, след разпадането на някогашната Югославия, Македония разгласи през 1991 година самостоятелност и вписа в конституцията си държавното име „ Република Македония ". Гърция обаче има претенцията, че това име е част от нейното историческо завещание и се притеснява, че прилежащата страна може да предяви териториални искания към едноименната гръцка провинция. Проевропейските политически партии в Гърция в това време са склонни да одобряват за съседката си някакво име, съдържащо прилагателното „ македонски ", само че за „ Република Македония " и дума не може да става, безапелационна е гръцката страна. Така си е до през днешния ден.

Тогава на какво се базират упованията, че сегашният кръг от договарянията за името ще реализира прогрес? „ Новото политическо управление в Скопие работи рационално и съществено се стреми към доближаване ", споделя Спирос Данелис, народен представител в гръцкия парламент. Както е известно, новият македонски министър председател Зоран Заев подаде сигнал, че желае да възобнови замразените още през 2014 година договаряния с Атина. Данелис знае обаче, че от гръцка страна това по никакъв начин няма да е елементарно. Наскоро той даде изявление, което след това беше представено изопачено – с изказванието, че той би бил приел даже името „ Република Македония ". Крайнодесните в Гърция изляха по негов адрес редица словоизлияния на омразата, а на родния му остров Крит даже намерено го заплашваха. В изявление за Дъждовни води Данелис споделя, че в никакъв случай не е бил склонен да одобри името „ Република Македония ", нито пък има желание да стори отсега нататък. Той обаче счита, че в сегашните диалози Гърция би трябвало да покаже подготвеност за взаимни отстъпки.

Три компромисни оферти

Посредникът на Организация на обединените нации Нимиц е оптимист. „ В Скопие има ново държавно управление, което показва огромен интерес да подхване въпроса. Според мен и гръцкото държавно управление схваща, че неговата външна политика в района единствено ще завоюва от намирането на решение ", сподели Нимиц. В изявление за гръцката държавна телевизия той въпреки всичко прецизира: „ В настоящия спор няма нищо извънредно ново или магическо, позициите на двете страни са ни добре известни ". Казано в прав текст: и на сегашните договаряния в Ню Йорк на масата няма да се появи нито едно ново предложение, което до момента не е било обсъждано. Това настройва скептично редица анализатори в Атина. Политологът Йоргос Цогопулос споделя в изявление за Дъждовни води, че не схваща извора на оптимизъм за сегашните договаряния, доколкото съгласно него и двете страни нямало да трансформират кардиналните си настройки. „ Вярно е, че към този момент го няма Груевски с неговите провокации, само че това не значи, че неговият правоприемник ще тръгне да сменя името на страната ", споделя Цогопулос.

Атинският вестник Real News разгласява вест, която до момента никой не е опровергал. Според вестника, през идните дни Нимиц ще предложи три други възможности за името на страната: Северна Македония, Горна Македония и Вардарска Македония. Последното име като че ли е най-приемливо за по-консервативните гърци, тъй като „ Вардар " не препраща към гръцката история. В момента се пита дали държавното управление на „ Сириза " и Ципрас са подготвени да отидат на компромис, още повече, че съдружните сътрудници от дясно-популистката партия АНЕЛ се афишират изрично против всяко потребление на името „ Македония ".

Лидерът на АНЕЛ Панос Каменос през вчерашния ден излезе със свое лично предложение: страната да се споделя просто „ Вардарска ". „ Всякакъв компромис, който съдържа думата „ Македония " за Каменос е равностоен на политическо самоубийство ", твърди Цогопулос. А в случай че АНЕЛ излезе от държавното управление, Ципрас ще изгуби болшинството си в Народното събрание – освен това таман в миг, в който съгласно него Гърция може да бъде освободена от интернационалния финансов контрол и да се върне на финансовите пазари.

Ципрас счита да подложи въпроса на гласоподаване в Народното събрание

Независимо от всичко това и държавното управление в Атина е настроено оптимистично. След като при започване на седмицата Народното събрание одобри новия пакет за икономии и промени, държавен представител ненадейно съобщи, че се надява на идващото основно гласоподаване да бъде решен и разногласието за името. Формулата е определено мъдро: Ципрас очевидно има намерение да подложи въпроса на гласоподаване в Народното събрание, а не на референдум. И вероятно ще получи поддръжка от всички опозиционни партии. „ Представителната народна власт си има правила, определените народни представители би трябвало да поемат своята отговорност ", споделя Данелис. „ Именно Народното събрание е мястото, където би трябвало да се води дебатът за намиране на компромис в разногласието за името. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР