Опитните бандити с нова тактика – вместо да заглушават алармата,

...
Опитните бандити с нова тактика – вместо да заглушават алармата,
Коментари Харесай

Крадците вече не разхвърлят и заключват, а хора подават сигнали седмици след обира

Опитните бандити с нова тактичност – вместо да заглушават алармата, облепят сензорите

Семейство Иванови се прибират в дома си в София след почивката на морето. Входната врата е заключена, апартаментът наподобява по този начин, както са го оставили. По нищо не проличава, че някой е влизал, до момента в който ги е нямало.

 

Едва две седмици по-късно, когато брачният партньор взема решение да вземе пари от скритите в книга на рафта, схваща, че сумата липсва. Той е бил обран, до момента в който е бил на почивката, само че поради многото време, което е минало от кражбата, полицията мъчно би я разкрила.

В последно време бандитите към този момент не работят като преди – да обръщат цялата къща. Те пипат деликатно, даже на излизане заключват вратата, споделя основен контрольор Марио Киричков от Криминална полиция в Столична дирекция на вътрешните работи.

 

“Хубаво е, когато хората се приберат от отмора, незабавно да ревизират дали полезностите им са на място ”, поучава криминалистът. И споделя, че към този момент не са толкоз редки случаите, при които бандитите пипат деликатно. Обикновено това се случва при кражби, за които те имат предварителна информация. Но и да нямат – внимават, тъй като знаят, че колкото по-късно хората схванат за кражбата, толкова  по-малко евентуално е да ги заловен.  При почистването на дома домакините ще са изтрили възможни отпечатъци, пък и множеството камери съхраняват записи единствено за седмица обратно.

 

За да не станете жертва на кражба, до момента в който сте на плажа в Гърция да вземем за пример, служителят на реда поучава вратата ви да е с 2 заключващи механизма, наложително от друг тип. “Няма брава, която не може да се отвори – за всяка си има занаятчия. Но когато са два разнообразни механизъма, постоянно ще се окаже, че “ключарят ” в групата крадци (този, който се занимава с отварянето на вратите) няма да може да се оправи с едната ”, изяснява Киричков. Съветва хората не просто да не оставят отворен прозорец, с цел да проветряват, само че и да не е на позицията, известна като ножица. “Така с отвертка се отваря тъкмо за 5 секунди ”, изяснява криминалистът. И дава образец, че преди година имали тъкмо подобен случай. Тогава бандитът се качил по скеле и влезнал в апартамент (за катерачите виж в карето). Задържали го незабавно след кражбата.

Най-добре е, в случай че дограмата е със секюрити обков. Тя разполага с 16 точки за заключване, до момента в който естествената е с 2.

Не работи тактичност като оставянето на светната лампа,  с цел да си мислят нарушителите, че в дома има човек. Дори в противен случай. “По-скоро ще виждат, че свети и денем и ще им стане ясно, че притежателя го няма ”, изяснява Киричков.

 

Този трик обаче може да се употребява при умните устройства – те се управляват от смарт телефон и по този начин човек може да включва осветлението единствено вечерта.

Освен хората да не се хвалят в обществените мрежи, че отпътуват на отмора и да не качват в тях фотоси, до момента в който не се приберат, инспекторът поучава и да не афишират бъдещи покупки. Например  мъж написал във фейсбук, че си е избрал нова кола и ще я вземе, откакто се прибере от море.  Парите за покупката оставил в дома си. Когато се прибрал, сумата била отмъкната.

По какъв брой души вземат участие в кражбата, зависи от това дали ударът е по предварителна информация, или не. Когато ще се отмъкват пари от каса, нормално има един водач, ключар, двама реализатори и две отцепки, които наблюдават дали някой няма да забележи бандитите. Самата информация постоянно вземат от близки на жертвите. Понякога против % от отмъкнатото, различен път хората несъзнателно се изпускат след ловка операция от бандитите. Така те научават и къде е алармата.

 

Вместо да я заглушават, в последните месеци бандитите облепват сензорите. Така ги блокират и те не регистрират придвижване. За задачата работят доста деликатно. Насочват се право към първия и по-късно внимават, до момента в който стигнат до идващите.

Бандитите, които разчитат на шанс, работят в по-малки групи – до трима. Рядко някой работи самичък – единствено в 20% от случаите. Най-често това са ключарите. Правят го през нощта, денем не смеят да отмъкват, без да имат отцепка.

И двете групи крадци гледат да завлечен единствено пари и злато. По-лесни са за носене, а и към този момент дори  тв приемниците са свързани с интернет и елементарно могат да бъдат открити.

 

За първите шест месеца от Столична дирекция на вътрешните работи регистрират понижение на домовите обири – 409 при 570 през предходната година. Причината за спада са арестите на няколко от по-оборотните бандити от контингента. В момента се работи по свързването им освен с кражбите, за които са арестувани, само че и с такива, за които служителите на реда подозират, че са осъществени от тях.

 

 За една година катерачите намалели двойно

 

Кражбите, при които крадците се катерят, са намалели съвсем двойно за година. През тази има 49 случая, до момента в който през предходната са били 96, сочат данните на Столична дирекция на вътрешните работи. Спадът се дължи на задържането на няколко души от контингента.

 

Бандитите нормално разчитат на отворвен прозорец. Тъй като хората на първия и втория етаж най-често имат решетки, постоянно жертвите се оказват живеещите на третия и четвъртия етаж. Решили, че са предпазени поради височината, те оставят прозореца отворен. Тогава бандитите употребяват точно решетките от долните етажи, с цел да се покатерят. Друг път разчитат на улука. Имало е случай на мъж, качил се по климатиците на кооперация. Те били подредени шахматно и той ги употребил като стълба, споделя Киричков.

 

Рядко бандитите сами отварят прозорците. Повечето разчитат на отворени. Действат сами. Веднъж влезнали в жилището, гледат да не се бавят, защото ги е боязън, че могат да разсънят хората. А в случай че се срещнат, закононарушението се квалифицира не като кражба, а обир. Там наказванията са по-тежки.

Най-често отмъкват портфейла, часовници и бижута, оставени в стаята, в която са влезнали. Нямат време да търсят скрити пари. При сходни обири рядко откраднатата сума надвишава 1000 лв..

Случвало се и откакто вземат портфейла, бандитите да теглят пари от банковите карти в тях. Това ставало единствено в случаите, при които човек държи пинкода си записан на листче.

 

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР