Опитите на унгарския министър-председател Виктор Орбан за по-балансирана позиция по

...
Опитите на унгарския министър-председател Виктор Орбан за по-балансирана позиция по
Коментари Харесай

Умерената позиция на Орбан за Русия разклаща позициите му във Фидес

Опитите на унгарския министър-председател Виктор Орбан за по-балансирана позиция във връзка с войната в Украйна вероятно ще костват поддръжка измежду поддръжниците му, написа " Ройтерс ". Това се случва седмици преди изборите в Унгария на 3 април.

Проучване на мозъчния концерн Publicus от март месец демонстрира, че 44% от гласоподавателите на ръководещата партия " Фидес " считат, че офанзивата на Русия е експанзия, а за 24% това е защитителен ход. В лагера на опозицията, 91% считат, че дейностите на Русия са експанзия.

По партийна поддръжка, " Фидес " са с 41% и към момента водят с нежна преднина пред опозицията. Срещу ръководещите този път се изправя коалиция от шест опозиционни партии

Припомняме, че и Орбан, и министри от кабинета му поддържаха добри икономически връзки с Москва. 

Европейският съюз няма да постанова наказания на съветския газ или нефт. Това разгласи на 11 март Орбан във видео, оповестено на страницата му във Facebook, на фона на среща на върха на водачите на Европейски Съюз във Франция. Най-важният въпрос за нас е организиран по удобен метод - няма да има наказания, които да се отнасят за газа или петрола, тъй че енергийните доставки за Унгария са подсигурени през идващия интервал, уточни той.

Преди това, Орбан разгласи, че Унгария няма да наложи несъгласие на глобите на Европейски Съюз против Русия. Той обаче предизвести, че глобите против Русия са нож с две остриета и неизбежно ще засегнат и унгарската стопанска система.

Орбан осъди офанзивата на Русия против Украйна, само че избегна персоналната критика към президента на Русия Владимир Путин.

Той също така отхвърли да позволи доставката на оръжие в Украйна през Унгария, за разлика от другите страни от НАТО, граничещи с Украйна - Полша, Румъния и Словакия - и е изрично срещу глобите против съветската сила, позиция, подкрепена от доста гласоподаватели.

През септември предходната година Унгария подписа два дълготрайни контракта с Газпром, които плануват доставка на общо 4,5 милиарда кубически метра гориво годишно по тръбопроводи през Сърбия и Австрия, заобикаляйки Украйна. Споразумението е създадено за 15 години и може да бъде преразгледано 10 години след началото на осъществяването. Въпреки това в настоящия си тип той няма да задоволи всички потребности на Унгария от съветски газ, останалата част ще би трябвало да бъде закупена от " Газпром " посредством неговия търговец на краткосрочна основа.

Затова Будапеща би желала да усили доставките на газ през Сърбия с 1 милиард кубически метра годишно и този въпрос беше контрактуван от унгарския министър председател Виктор Орбан по време на визитата му в Москва при започване на февруари.

Малко преди нашествието в Украйна, Орбан приветства 2021 година като най-успешната година до момента в връзките сред Будапеща и Москва, посредством и на вноса на съветската ваксина Sputnik против COVID-19 и новото дълготрайно съглашение за доставка на газ.

" Унгария постоянно е получавала почитание от Путин и ние постоянно сме уважавали Русия и нейния водач ", сподели тогава той.

В същия ден, в който се организират изборите, унгарците ще гласоподават и на противоречив референдум, иницииран от държавното управление, по отношение на правата на ЛГБТ+ общността. Този ход следва утвърждението през предходната година на законови промени, ограничаващи изобразяването на ЛГБТ+ идентичности за лица под 18 години, което провокира необятно отвращение в цяла Европа.

Преди изборите унгарското държавно управление разгласи повишение на минималната работна заплата, растеж на пенсиите и заледяване на лихвените проценти по ипотечните заеми. Междувременно опозицията разкритикува метода, по който Орбан е подходил към пандемията от ковид, и даде обещание, че ще се бори с корупцията.

Орбан е министър председател на Унгария от 2010 година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР