Опитът от предишни местни избори говори, че кандидатите на ГЕРБ

...
Опитът от предишни местни избори говори, че кандидатите на ГЕРБ
Коментари Харесай

В битката за Велинград ДПС е арбитър кой да е кмет на спа столицата на Балканите

Опитът от предходни локални избори приказва, че претендентите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия се класират за балотаж, какъвто е и най-вероятният иден сюжет

Изборите за кмет на Велинград в годините на прехода постоянно са били кълбо от страсти, напрежение, непредвидени обрати и политически съглашения в последния миг, които по неписано предписание се вземат решение от Движение за права и свободи. Това в цялостна мощ важи и за идните локални избори.

Ако си напомним позабравената сага преди повече от 15 година към локалния предприемач

Фидел Беев,

който беше

определен за кмет

и свален от съда,

а щерка му

беше отвлечена

по време на предизборната акция, ще стане ясно какви са били залозите кой да ръководи града с най-хубавите естествени дадености в страната.

Истината обаче е, че в годините на прехода Велинград не случи на кмет, който да изведе града на водещо място в страната, каквото заслужава. На Велинград природата е дала всичко, с цел да бъде божествен ъгъл.

Досегашният кмет на курортния център Костадин Коев от ГЕРБ е претендент за втори мандат. Освен него за кметския пост ще се борят самостоятелният Филип Ангелов, зад който застава Българска социалистическа партия, някогашният кмет на Велинград Иван Лебанов, повдигнат от Вътрешна македонска революционна организация, претендентът на Движение за права и свободи и сегашен народен представител Сергей Кичиков, Цвятко Пелов от “Атака ” и Мария Рангелова, издигната от локалната коалиция “Българска социалдемократическа партия ”.

Който и да стане кмет на така наречен спа столица на Балканите, ще би трябвало неотложно да се оправя с много проблеми.

На първо място, това са финансовите отговорности на Велинград, които съгласно актуалната администрация са наследени от предходната.

Над 7 млн. лв. е дългът на Велинград към някогашната сметопочистваща компания и през август съдът за следващ пък блокира сметки на общината, в които постъпваха локални данъци.

Проблем за

курортния

център е и

водоснабдяването,

за чието разрешаване е нужно построяването на нов довеждащ тръбопровод и замяна на огромна част от тотално остарялата ВиК система.

Незарастваща рана от години за велинградчани е и тотално запуснатият парк “Клептуза ”, който е емблема на града. През миналите 4 години актуалният кмет на Велинград и претендент за втори мандат Костадин Коев постави доста старания, реши много от проблемите на курортния център и очевидно промени визията на Велинград.

Беше осъществен

повсеместен ремонт

на централната

градска част

и парковото

пространство,

асфалтирани са централните и част от второстепенните улици, които бяха в окаяно положение.

Санирани са здания, издигнати са нови детски градини. С екипа му водиха същинска борба и съумяха да предотвратят разкриването на мина за рандеман на волфрам край града.

Открит и диалогичен, за Коев безпогрешно важи правилото и слоган на ГЕРБ за локалните избори “Работа, работа, работа ”. През годините той потвърди, че не се крие от проблемите, намира се и приказва искрено с хората за парещите въпроси, които би трябвало да се вземат решение, без значение дали на митинг или друго събитие.

Вероятно по тази причина в този момент декларира, че

нищо няма

да дава обещание в

предизборната

си акция,

а ще продължи

започнатото

и ще надгражда свършеното. За Костадин Коев част от целите са:

- създаване на 90 нови обществени жилища;

- осъществяване на тактиката за преустрояване на кварталите;

- замяна на водопроводи и построяването на нов довеждащ тръбопровод от карстов извор “Клептуза ”, както и реновирането на едноименния парк.

Вероятно най-големият конкурент на претендента на ГЕРБ на тези избори ще е самостоятелният претендент Филип Ангелов, зад който застава общинската организация на Българска социалистическа партия.

Ангелов е приет финансист и счетоводител, който

залага на опита

и познанията

си в локалното

самоуправление

Решен е да се оправи с проблемите на Велинград и предлага нов модел на ръководство на общината посредством образуване на нови лични доходи, а не натоварване на локалната общественост с налози и такси.

Според него обаче не парите са най-важни и вниманието на всеки властник би трябвало да бъде ориентирано към запазване и развиване на културата, образованието, опазването на здравето, обществените действия, естествените дадености.

Филип Ангелов счита да завоюва доверието на жителите на града с доста труд и честност.

Първият български медалист от зимна олимпиада и почетен жител на Велинград Иван

Лебанов ще

се бори за трети

кметски мандат,

само че повдигнат

от Вътрешна македонска революционна организация

Той беше кмет на курортния център два мандата - 2007-2015 година, като претендент и подсилен от Българска социалистическа партия. Според актуалната администрация Лебанов е главният провинен за тежкото финансово положение на Велинград. Бившият емблематичен ски бегач отхвърля тези обвинявания и декларира, че стои зад всяко свое управническо решение като кмет и няма от какво да се срами.

Иван Лебанов акцентира, че при неговото ръководство Велинград е бил разгласен за спа столица на Балканите, спечелил е и други аналогични призове, както и това, че неговият екип е създал плановете за бъдещото развиване на курортния център, само че те не са били осъществени.

За скиора причина за тежкото състояние на града е неналичието на последователност в ръководството и по тази причина той се кандидатира.

Иван Лебанов упреква актуалната администрация, че е уволнила 80 общински чиновници при поемането на властта.

Настоящият народен представител от Движение за права и свободи Сергей Кичиков е претендентът на придвижването за кмет на Велинград.

45-годишният

макроикономист

е добре познато

име в общината,

бил е два мандата общински консултант и ръководител на комисията по бюджет и финанси, както и зам.-кмет до избирането му за народен представител през 2017 година

Слоганът в акцията на Кичиков е общоприетият от Движение за права и свободи “Власт за хората ”. Той познава добре проблемите на Велинград, стартираните планове и тези, чиято реализация занапред следва. Селата към Велинград, както и част от популацията на града са мюсюлмани и обичайно гласоподават за Движение за права и свободи, което прави Кичиков сериозен кандидат за кметския пост.

Движението обаче загуби един от бастионите си в региона - Сърница, който преди 3 години се отдели от Велинград в независима община дружно с две близки села.

Изборите за кмет

на Велинград ще

бъдат решени с

балотаж

Опитът от предходните избори приказва, че представителите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия се класират за него, какъвто е и най-вероятният сюжет на идния кметски избор. В последна сметка печели този, който получи поддръжката на Движение за права и свободи за балотажа. Това обаче си има цена. При своето ръководство Иван Лебанов имаше в екипа си зам.-кметове от Движение за права и свободи. Същото се повтори и в изтичащия мандат на Костадин Коев, в който Движение за права и свободи има зам.-кмет и ръководител на общинския съвет. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР