Опитахме се да направим това пространство културен център, но не

...
Опитахме се да направим това пространство културен център, но не
Коментари Харесай

Възродиха емблематичното Яйце на Ректората на СУ

" Опитахме се да създадем това пространство културен център, само че не можахме да намерим средства. От пет години управлявам Центъра за върхови достижения " Наследство БГ ", който е един от четирите центъра за върхови достижения в България, финансирани от Европейския съюз. Той е и единственият център, който работи в региона на хуманитаристиката дружно с осведомителните технологии и инженерните специалности. "

Проф. Илчев беше и ректор на Софийския университет " Св. Климент Охридски " в два поредни мандата - в интервала 2007-2015 година.

Той заяви, че в центъра " Наследство БГ " вземат участие пет от огромните университети в България. Това са Софийският университет " Св. Климент Охридски ", който е водещата институция, Университетът за архитектура, строителство и геодезия, Техническият университет в София, Националната спортна академия и Великотърновският университет. Участват и седем института от Българската академия на науките, както и Националната библиотека и Регионалният исторически музей в София. Това е една доста мощна организация, в която работят над 250 учени от тези научни институции и през последните години организирахме доста конференции, беше построена нова инфраструктура и бяха основани 27 лаборатории при другите сътрудници в Центъра за върхови достижения " Наследство БГ ". Една от заложените хрумвания в програмата ни беше обвързвана с цялостното преустрояване на " Яйцето " в Ректората на Софийския университет, изясни проф. Илчев.

Сега " Яйцето " разполага с една доста огромна, модерна и оборудвана с инсталация конферентна зала за към 120 души , каквато няма в университета и сега това ще е най-модерната зала в Софийския университет, сподели проф. Иван Илчев.

Той изясни, че към нея има и втора зала - още веднъж заседателна, за към 30 души. Има и четири-пет лаборатории към Университетската библиотека - за реституция и консервация на книги, с каквито не е разполагал досега Софийският университет.

Университетската библиотека на СУ е втората по величина библиотека в България - след Националната библиотека, сподели проф. Иван Илчев. Той заяви, че във всички тези актуализирани зали ще се провеждат конференции, ще има разнообразни съвещания, ще се вършат проучвания и ще се възвръщат документи и книги, само че освен от Софийския университет, а и от всички сътрудници на Центъра за върхови достижения " Наследство БГ ".

Между 1,8 млн. лева и 2 млн. лева е финансирането на ремонтните действия, само че огромна част от тях са европейски средства. Преди да стартира ремонтът на " Яйцето " ни бяха нужни към три години, а по-късно самият ремонт продължи към година, сподели проф. Иван Илчев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР