Операцията на Турските въоръжени сили Извор на мира в Сирия

...
Операцията на Турските въоръжени сили Извор на мира в Сирия
Коментари Харесай

Борисов: Категорични сме, че военната операция в Сирия трябва да спре. При санкции срещу Турция губим милиарди

Операцията на Турските въоръжени сили ”Извор на мира ” в Сирия би трябвало да спре, тъй като рискът от филантропична рецесия е огромен. Само дипломацията може да реши този спор, съобщи министър председателят Бойко Борисов след срещата при президента Радев, на която го осведоми за решенията от днешния Съвет за сигурност в Министерския съвет, съобщи Българска национална телевизия.
" Просто се чухме с президента и беше добра концепция, откакто приключи Съветът за сигурност да го срещнем с това, което вършат специфичните служби, Външно министерство, Министерство на вътрешните работи, Гранична полиция, какви са опасенията ни, какъв би бил най-лошият сюжет, какво е ситуацията през днешния ден. Няма никаква смяна от това, което е било предходната седмица или по-миналата. Разбира се, както виждате сме безапелационни, че военната интервенция би трябвало да спре. Че рискът от филантропична рецесия е доста огромен. А възникне ли филантропична рецесия, това значи повишаване на мигрантската вълна. Така че настояваме да бъдат прекъснати военните дейности и единствено дипломацията е тази, която може да реши спора ", съобщи министър-председателят.

Отчетохме, че ограниченията към този миг работят идеално и имаме нула миграция. Що се отнася до изключителни обстановки, които биха могли да зародят, сме провели обучение сред Гранична полиция, Министерство на вътрешните работи, армията и специфичните сили и имаме създадени проекти. С президента обсъдихме нашето присъединяване на Съвета и отбраната на сухопътните ни граници като оперативни проекти на Европейски Съюз, освен на България. Така че беше потребна работна среща, продължи Борисов.

" С Турция имаме над 5 милиарда $ стокооборот и са наши съседи. Със глобите с Русия, с която къде-къде ни е по-малък стокооборотът, загубихме над половин-един милиард лв., а при наказания против Турция изгубваме милиарди. Така че уповавам се дипломацията и обединените старания на всички да дадат резултат, а и да не забравяме, че Турция е член на НАТО и може да изиска задействане на член 5. То може да стане доста забавно ", съобщи министър председателят.

" Искам да се съблюдава съглашението с Турция и сътрудниците, когато се изричат, да знаят, че имаме морска и сухопътна граница. Ако в България влязат 50 или 100 или 200 хиляди мигранти, не знам въобще какво ще се случи със страната. И до момента в който Турция съблюдава на 100 % съглашението с България и то работи съвършено, съм задължен поради нашата сигурност да не отстъпвам тази позиция ", приключи Бойко Борисов.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР