Операцията е извършена от ортопедите Иван Зайков и Стоян ХристовБлагодарна

...
Операцията е извършена от ортопедите Иван Зайков и Стоян ХристовБлагодарна
Коментари Харесай

Чудо! 22-годишно момиче живее четвърти живот благодарение на лекари от УМБАЛ-Бургас

Операцията е осъществена от ортопедите Иван Зайков и Стоян Христов

Благодарна съм на лекарите от УМБАЛ-Бургас, че подариха късмет за живот на щерка ми, знамение е за нашето семейство, изясни майката Зоя Рашева, написа Флагман.БГ.

Лекари от УМБАЛ-Бургас  дадоха късмет за живот на 22-годишно момиче, като се съгласиха да я оперират – нещо, което други лечебни заведения отхвърлят да създадат, въпреки че интервенцията е повече от наложителна. Причината е, че момичето е с голям брой болести и се изисква кураж, професионализъм и синхрон на разнообразни специалности, с цел да бъде доведен казусът до сполучлив край. „ Благодарна съм на лекарите от УМБА - Бургас, че подариха късмет за живот на щерка ми. Самият факт, че се съгласиха да я оперират, е знамение за нашето семейство “, изясни майката – Зоя Рашева.

Дъщеря й Чанита Рашева от бебе е с бъбречна непълнота, а в последните години е на хемодиализа няколко пъти в седмицата. Хемодиализата се организира в бургаската болница и в отделението, ръководено от доктор Петя Купенова, прелестно познават младата пациентка. Освен бъбречната непълнота, Чанита има и редица други болести и мощно повредено здраве. Претърпяла е сърдечни интервенции – заменени са двете клапи на сърцето, два пъти е изпадала в клинична гибел.

Операцията се е постанова поради огромно образувание на меките тъкани към тазобедрената става. Момичето го усеща като растяща и мъчителна бучка на дясното бедро, която й пречи да върви. В последните месеци тя не може да направи и няколко крачки. Консултацията с ортопедите доктор Иван Зайков и доктор Стоян Христов демонстрира, че образуванието би трябвало да се махне, с цел да се възстановят придвижванията.

Рискът от интервенцията обаче е голям. Единият рисков фактор е оперираното сърце, което постанова антикоагулантна терапия. Тази терапия попречва съсирването на кръвта, а при интервенцията е нужно тъкмо противоположното – да се спомогне съсирването, с цел да се понижи кръвозагубата. На пръв взор двете действия наподобяват несъвместими. Третият фактор е хемодиализата – преливането на течности, което способства възобновяване, в нейния случай е противопоказано, изясни началникът на Отделението по реанимация доктор Антон Григоров, който дружно със своя сътрудник доктор Светлин Харалампиев приема предизвикването.

Операцията е осъществена от доктор Иван Зайков и доктор Стоян Христов от Отделението по ортопедия. „ Отстранихме образувание с размери 23 на 10 см. Много искахме да помогнем на това момиче и се веселя, че успяхме “, разяснява доктор Христов.  Сега Чанита се възвръща, а майка й е признателна за новия късмет за живот, който детето й получава. „ За нея това е четвърти живот. Благодарна съм на всички лекари и желая това да се знае не поради мен и детето, а тъй като те го заслужават “, споделя майката. Заслуга за положителния край имат лекарите в трите отделения – ортопедия, хемодиализа, реанимация, както и операционният блок.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР