Операторите на македонската компания ГА-МА АД и българската Булгартрансгаз ЕАД

...
Операторите на македонската компания ГА-МА АД и българската Булгартрансгаз ЕАД
Коментари Харесай

България и РСМ подготвят междусистемна газова връзка

Операторите на македонската компания " ГА-МА " АД и българската " Булгартрансгаз " ЕАД имат намерение да сключат съглашение за създаване на междусистемна газова връзка сред двете страни, разгласи на формалния си уебсайт " Булгартрансгаз ".

Междусистемната точка ще бъде Кюстендил/Жидилово. Потребителите на мрежата могат да дадат мнение по оферти текст от 18 до 27 октомври 2022 година

От българската и от македонската компании имат намерение да оферират преносни услуги на мрежовите консуматори за доставка на природен газ от нашата страна до западната ни съседка и търговски транспорт в противоположна посока.

„ ГА-MA “ AД и " Булгартрансгаз " ЕАД ще създадат оценка на мненията, получени по време на консултацията и в случай че е належащо, ще поправят текста на плана на Споразумението за междусистемно свързване “, се споделя в изказването.

По думите на вицепремиера по икономическите въпроси Фатмир Битичи пред македонската TV21 в държавните управления на двете страни, както и в Европейска комисия, към този момент са взети съответните решения.

„ След редица години България освободи част от потенциала за превозване на газ през газопровода през България, което ни дава други възможности за обезпечаване на газ, освен от „ Газпром “, само че и от други източници “, сподели Битичи.

„ Това е в сходство с казаното през вчерашния ден от ръководителката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, че страните-членки на Европейски Съюз би трябвало да покажат взаимност на двустранна основа освен вътре в Съюза, само че и с трети страни. Това ни даде опция за унищожаване на законовите спънки пред подобен един двустранен ангажимент, като този с България “, сподели Битичи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР