Оперативните работници в научно-техническото разузнаване не са имали необходимите познания

...
Оперативните работници в научно-техническото разузнаване не са имали необходимите познания
Коментари Харесай

По времето на соца научно-техническото разузнаване нямало капацитет, ползвало учени като доверителни връзки

Оперативните служащи в научно-техническото разузнаване не са имали нужните знания в съответните механически области и заради тази причина са употребили учени като доверителни връзки при решаването на разнообразни проблеми в своята активност.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който разгласява.

Той съставлява строго конфиденциален регистриран отчет за работата на отдел VII през 1965 година в Първо ръководство на Държавна сигурност (разузнаването).

Въпросният отдел е основан същата година и е претрупан с „ придобиването “/кражбата на западни технологии, с които да се подкрепя техническата назадничавост на плановата соц стопанска система по сходство на аналогична конструкция в руския Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

Освен, че са се занимавали с попълване на щатните бройки в отдела за научно-техническо разузнаване (НТР) през първата година от съществуването си, оперативните служащи са принудени да употребяват познанията на разнообразни учени, които са водили като „ доверителни връзки “.

В строго секретна заповед на министъра на вътрешните работи за агентурния уред на Държавна сигурност от 1956 година e обещано следното определение за доверителна връзка:

„ В обособени случаи, когато вербуването на агентура е нецелесъобразно и са изчерпани всички други благоприятни условия, позволява се за осъществяването на някои задача на органите на Държавна сигурност да се откриват доверителни връзки с лица из средите и членовете на Българска комунистическа партия, деятели на ДНСМ и други тествани и патриотично настроени жители, умеещи да пазят загадка и годни да извършват предоставените им оперативни задания. “

Така да вземем за пример оперативните служащи от Научно-техническо разузнаване са употребили компетенциите на учени при уточняване на опциите на набелязани за вербовка и подготовка непознати обекти.

По това време Научно-техническо разузнаване не разполага с оперативни служащи зад граница и се пробва да притегля сътрудници измежду задграничните експерти, които тогава посещават страната.

По същата причина придобиването на агентура в чужбина се е правило от Центъра (разузнавателното управление), а не от самия отдел за научно-техническо разузнаване.

Научно-техническо разузнаване се оплаква, че на оперативните служащи в резидентурите в чужбина „ липсва усет за придобиване на информация по научно-техническите въпроси “.

Документът е включен в сборника „ Държавна сигурност и научно-техническото разузнаване ”, издание на Комисията по досиетата, 2013 година

 ds-NTR-nachalo_001.jpg

 ds-NTR-nachalo_002.jpg

 ds-NTR-nachalo_003.jpg

 ds-NTR-nachalo_004.jpg

 ds-NTR-nachalo_005.jpg

 ds-NTR-nachalo_006.jpg

 ds-NTR-nachalo_007.jpg

 ds-NTR-nachalo_008.jpg

 ds-NTR-nachalo_009.jpg

 ds-NTR-nachalo_010.jpg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР