Операта на Росини Жената от езерото е поставена за пръв

...
Операта на Росини Жената от езерото е поставена за пръв
Коментари Харесай

"Жената от езерото" изплува в Панчарево

Операта на Росини " Жената от езерото " е сложена за пръв път у нас и нейната премиера ще бъде на следващия ден, 9 юли, на открита сцена в езерото Панчарево. Спектакълът ще открие второто издание на " Музи на водата " - фестивалът за опера и балет навън, в който сцената е на 80-тонен понтон във водоема край София. Този юли ценителите на сценичното изкуство ще могат да гледат там още  " Кармен ", " Селска чест ", " Евгений Онегин " и " Мадам Бътерфлай ", мюзикълите " Мама миа! " и " Шрек ", балетните постановки " Лебедово езеро " и " Дон Кихот ". 

" Трима мъже, влюбени в една дама, и тя би трябвало да избере този, който е най-достоен за нея " - по този начин акад. Пламен Карталов, шеф на Софийската опера и режисьор на " Жената от езерото ", разказва сюжета на творбата. " Мистика, романтика, модернизъм, естетика на възприятията, пристрастености. Това е заложено в драматургията на Росини, която желаем да оживее на нашият летен понтон ". 

Диригент е италианецът Франческо Роза, а в главната ролята на краля ще превъплъти аржентинецът Франсиско Брито. " Живея в Европа от 17 години, по-специално в Италия. В България съм за първи път и съм благополучен да бъда тук ", описа оперният артист. „ Усещането тук е доста мощно. Историята, която описваме за дамата от езерото, като че ли е написано тъкмо тук за това необикновено езеро в Панчарево. "

Операта е сложена за пръв път преди повече от 200 години в спектакъл " Сан Карло " в Неапол, а либретото е по едноименната поема на сър Уолтър Скот. " Жената от езерото " е една от десетте опери, които Росини основава за превъзходната оперна примадона Изабела Колбран, за която се дами през 1822 година Някои от женските партии в тях и през днешния ден се считат за извънредно сложни и единици са певиците, които се наемат да ги изпълнят.

" Жената от езерото " ще има девет представления - на 9-и, 10-и, 11-и и всяка към този момент от 14 до 18 юли. До края на лятото ще бъдат показани и другите спектакли навън. " Музи на водата " продължава до 19 септември. 

Мястото, на което ще се организира второто издание на фестивала „ Музи на водата “, е напълно актуализирано. Има нова сцена, нова естрада за публиката с 800 места, гримьорни за изпълнителите, място, където да бъде оркестърът, с цел да не зависи от естествените стихии. Обновено е напълно и околното пространство. Както предходната година, и в този момент ще има обезпечен превоз от спирката на метрото на „ Интер експо център “ до сцената на Панчарево преди спектакъла и по-късно за прибиране.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР