OpenAI и Meta са на път да пуснат следващи версии

...
OpenAI и Meta са на път да пуснат следващи версии
Коментари Харесай

OpenAI и Meta подготвят нови AI модели, които ще могат да разсъждават

OpenAI и Meta са на път да пуснат последващи версии на своите AI модели, за които се допуска, че могат да разсъждават и възнамеряват, оповестява Financial Times.

Около изказванието обаче има много неясноти. От една страна, няма прецизен график за внедряване. Според отчета, OpenAI показва, че идващият му AI модел, който евентуално ще се назовава GPT-5, идва " скоро ". Междувременно Meta съобщи, че чака да пусне своя модел Llama 3 през идващите седмици.

" Ние работим интензивно в измислянето по какъв начин да накараме тези модели не просто да приказват, само че в действителност да разсъждават, да възнамеряват... да имат памет ", сподели пред FT Жоел Пино, вицепрезидент на Meta по проучванията на AI.

Ако би трябвало да се има вяра на изказванията на която и да е от страните, то и двата модела биха могли да отбележат огромна стъпка към постигането на неестествен общ разсъдък (AGI).

Брад Лайткеп, основен действен шеф на OpenAI, сподели пред FT, че " ще стартираме да виждаме AI, който може да поеме по-сложни задания по по-сложен метод ".

" Мисля, че едвам започваме да се допираме до качествата на тези модели да разсъждават ", добави той.

Със своя иден Llama 3 Meta има за цел да интегрира по-мощна версия на своя AI помощник в WhatsApp, както и своите очила Ray-Ban с добавена действителност, съгласно отчета.

Трябва да се означи, че това не е първият път, в който ИТ колосите спекулират, че са на прага на AGI.

Миналото лято откриватели от Microsoft твърдяnd, че GPT-4, който по това време преди малко беше пуснат, демонстрира " искри " на AGI. Главният изпълнителен шеф на OpenAI Сам Алтман от дълго време приказва за напъните на компанията в региона на AGI. Главният изпълнителен шеф на Meta Марк Зукърбърг даде да се разбере, че основаването на AGI е движещата визия зад скъпата AI-надпревара.

Някои проучвания допускат, че доказателствата за пробив в AGI не са нищо повече от " мираж " или заблуда. Говоренето по тематиката обаче има късмет да подвига акциите на софтуерните компании.

Други експерти, в това число " кръстникът " на AI Джефри Хинтън, чакат AGI да се появи през идващите няколко години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР