Опасност от поройни наводнения има във водосборите на редица реки

...
Опасност от поройни наводнения има във водосборите на редица реки
Коментари Харесай

Предупреждават за опасност от поройни наводнения в последните дни на май

Опасност от поройни наводнения има във водосборите на редица реки на Централна и Западна България на 30 и 31 май, предизвестяват от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В Дунавския басейн от следобедните и вечерни часове на 30 и на 31 май вследствие на превалявания покачвания на речните равнища ще има в целия басейн. Значителни ще са покачванията във водосборите на р. Осъм и р. Янтра (притока ѝ р. Росица). В резултат на интензивни превалявания има възможност от пораждане на поройни наводнения вечерта на 30май и през нощта против 31 май във водосбора на р. Ерма, р. Искър (р. Владайска), р. Осъм (р. Черни Осъм, р. Ломя), р. Янтра (р. Росица).

Моделът за водосбора на р. Искър предвижда, че водните количества на 29, 30 и 31 май ще бъдат към и над средномногогодишните стойности. В резултат на превалявания от нощта на 30 против 31 май ще стартира покачване на речните равнища във водосбора. По-значителни ще са те във водосборите на р. Владайска, р. Блато, р. Искрецка и р. Малък Искър. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

От вечерните часове на 30 и на 31 май ще стартират покачвания във водосбора на река Янтра , като по-съществени ще бъдат те във водосбора на р. Росица. В Източнобеломорския басейн по-значителни ще са покачванията през нощта на 30 против 31 май и утринните часове на 31 май в горните елементи от водосбора на р. Тунджа (над бент. Копринка), в притоците на р. Марица в междинното й течение (р. Стряма, Рахманлийска, р. Първенецка и р. Чепеларска). В резултат на интензивни превалявания има възможност от пораждане на поройни наводнения вечерта на 30 май и през нощта против 31 май в горното течение на р. Тунджа (над бент. Копринка), във водосбора на р. Марица.-->

От следобедните и вечерни часове на 30 и на 31 май, вследствие на превалявания се чакат покачвания на речните равнища основно във водосбора на р. Струма. По-значителни покачвания са вероятни през нощта на 30 против 31 май и утринните часове на 31 май в горните елементи от водосбора на р. Струма и притоците й р. Конска, р. Светля, р. Явор и р. Треклянска. Водните количества ще бъдат под праговете за предизвестие. Първомай и в притоците ѝ р. Стряма и р. Рахманлийска).
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР