Опасно ниски нива на кислород в пещерата, където 12 деца

...
Опасно ниски нива на кислород в пещерата, където 12 деца
Коментари Харесай

Удари решителният час за децата в Тайланд! Редят се добри и лоши вести, а властите разчистват терена за спасяването им

Опасно ниски равнища на О2 в пещерата, където 12 деца и техният треньор по футбол са хванати в капан в Тайланд. Дълбоко подземен и блокирана от водата, в пещерата има единствено към 15% О2, сподели началникът на военноморските специфични елементи на Тайланд, представен от Си Ен Ен.

Според медицинските специалисти, минималните равнища на О2 във въздуха, от които има потребност човек, с цел да оцелее, са сред 19,5 и 23,5%. При дефицит на О2 децата мога да развия хипоксия.

Въпреки това избавителните екипи оповестиха и окуражаваща вест – водата в лабиринта от пещери е спаднала толкоз ниско, че към този момент може да се върви, сподели губернаторът на провинция Чанг Рай .

В три от основните камери на пещерите водните равнища са спаднали доста, като тук-там те са 30 см – най-ниските от 10 дни насам. Очаква се водолазите да изведат децата от тунелите едно по едно. Отделен екип ще ги изведе през камера 2 и 1.

Болницата в Чанг Рай към този момент се готви да одобри момчетата и техния треньор. Пътят към лечебното заведение ще бъде затворен за придвижването на коли в неделния следобяд, с цел да могат колите за спешна помощ да се придвижат оптимално бързо.

Междувременно на страницата си във Facebook кралските военноморски специфични елементи демонстрираха увереност да спасят децата. Те разгласиха фотография на собствен човек, хванал се крепко за ръце с представители на водолазния екип. „ Ние, тайландските военноморски специфични елементи, дружно с интернационалния водолазен екип, сме подготвени да приберем футболния тим у дома “, написа над фотографията. Добавен е и бойният зов на „ тюлените “.

Спасителите няма да подхващат никакви рискови за сигурността на децата дейности. Спасителната задача за изваждането на момчетата и техния треньор ще бъде деликатна и методична, изясни губернаторът на провинцията Наргонсак Осоттанакорн.

„ Имаме две съществени трудности: водата и времето. С тях се борим от първия ден. Трябва да създадем всичко, което можем, даже и да е мъчно да се борим със силата на природата. Всичко, от което се нуждаем, е подобаващ времеви прозорец, когато всички условия са положителни, с цел да проведем интервенцията. Чакахме този верен миг “, уточни той.

Стана ясно още, че едно от бедстващите момчета – Праджак Сутхам, е навършило 15 години в пещерата . Това е станало на 1 юли – деня, в който английски водолази го откриха дружно със съотборниците му подземен.

В публично писмо пък шефът на ФИФА Джани Инфантино предложения футболния тим на финала на Световното състезание в Москва . „ Ако, както всички се надяваме, те отидат при фамилиите си в идващите дни и здравето им разрешава да пътуват, ФИФА на драго сърце ги кани да посетят финала на Световното състезание по футбол в Москва като наши посетители. Искрено се надявам, че ще могат да се причислят към нас на финала, което без подозрение ще бъде един превъзходен миг на доближаване и наслада “, написа той.


Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР