Опасно мръсен въздух отчитат системите в цялата страна от началото

...
Опасно мръсен въздух отчитат системите в цялата страна от началото
Коментари Харесай

Опасно мръсен въздух в София: Гражданите негодуват, Фандъкова се надява общинарите да си свършат работата


Опасно замърсен въздух регистрират системите в цялата страна от началото на година, като най-сериозно е ситуацията в столицата, предава БГНЕС. Европейският показател за качество на въздуха демонстрира високо замърсяване в София, Плевен и Русе. Също със мощно замърсяване на въздуха са градовете Пловдив, Благоевград, Кърджали, Варна, Бургас, Велико Търново, Сливен.

Системата на Изпълнителната организация по околна среда регистрира замърсяване в пъти над нормите на всички места, където са ситуирани станции. Според Изпълнителна агенция по околна среда причина за превишенията на средноденонощната норма за ФПЧ10 е всеобщо потребление на твърдо гориво в битовия, публичния бранш и излъчвания от автомобилния превоз, съчетано с неподходящи метеорологични условия.

Най-високите равнища на замърсяване са измерени за 7-ми януари – още веднъж в София и в Пловдив. В уеб страницата на Изпълнителна агенция по околна среда няма актуализирана информация за вчерашния ден. Станция „ Хиподрума” в София е измерила замърсяване 5 пъти над нормата, а станциите „ Павлово” и „ Надежда” - превишаване от съвсем 4 пъти над праговите стойности.

„ Геноцид! Няма друго определение на протичащото се в последните няколко дни в София - европейската столица на спорта за 2019 и претендент за Зелена столица. Нито лилавите точки в уеб страницата за премерване на мръсния въздух, нито многочислените вопли на жители от целия град трогват Столичната община и тя подхваща тъкмо 0 (нула) незабавни ограничения, с цел да защищити популацията - няма информация за жителите какво се случва на открито, нито какви токсини дишаме, нито по какъв начин да се предпазим”, обявиха от неправителствената организация „ Спаси София”, която непрекъснато сигнализира за проблемите на столицата.

В обществените мрежи хиляди са гневните мнения по отношение на мръсния въздух. Стотици са мненията на родители, които се оплакват, че децата им са с кашлица и затруднено дишане, а даже не излизат на открито. Масови са мненията за образуване на митинг с вяра Столична община да предприеме действителни и бързи дейности. „ Ситуацията е ужасна. София в никакъв случай не е била толкоз мръсна!”, гласи един от безбройните мнения във Facebook, обобщаващ обстановката. Нова телевизия цитира данни на Световната здравна организация, съгласно които всеки ден в България умират приблизително по 50 души, директно или индиректно поради мръсния въздух. Смъртността в по този индикатор у нас е 3 пъти над междинното за Европа.

Да, имаме всеки ден към двойно превишение на фини прахови частици, това несъмнено се дължи значително и на климатичните условия, само че и на отопляването на твърдо битово гориво, разяснява кметът Йорданка Фандъкова протичащото се в последните няколко дни в столицата – сериозните равнища на замърсен въздух. Кметът изрази вяра Столичният общински съвет по-скоро да прегледа препоръчаните краткосрочни ограничения, които биха разрешили битка с превишение на фини прахови частици.

Това, което се предлага е да бъде пуснат така наречен „ зелен билет”, който ще разреши на столичани да се възползват от по-евтин градски превоз. „ А при чувствителни превишения, каквито има в Скопие, да можем и ние да пускаме безвъзмезден превоз. Това са ограниченията, които са заложени. Имам уверението и се надявам, че идващия вторник ще бъдат прегледани в Комисията по екология на Общинския съвет”, сподели Фандъкова.

Предложението е, когато има заплаха от замърсен въздух в София, общината да ползва: билет за градския превоз на цена от 1 лев, двойно по-скъпа синя зона за паркиране и възбрана за придвижване на коли в центъра.

Междувременно македонската столица Скопие, която беше посочена от Фандъкова като също толкоз нечиста, показва по какъв начин проблемите се вземат решение с ограничения, които влизат в действие неотложно, до момента в който у нас не престават да умуват и даже кметът единствено " се надява ", че общината ще си свърши работата. Вчера, 8 януари, Скопие вкара безвъзмезден градски превоз, с цел да понижи замърсяването на въздуха и защищити жителите си. Мярката бе оповестена и влезе в действие неотложно. Тя ще важи както за публичния градски превоз, по този начин и за частния, а безплатното пътешестване ще коства на общината 7 милиона денара на ден.

Кметът Петре Шилегов също по този начин изиска жителите да не употребяват за отопление горива, които водят до в допълнение замърсяване. Освен това ще се мият и улиците с вода всекидневно.

В София общината подтиква потреблението на коли в почивни и празнични дни като отстранява синята и зелена зона в центъра, с цел да могат жителите и гостите на столицата ни да посещават центъра с колите си, а не посредством безвъзмезден градски превоз.

Столичният инспекторат, по думите на кмета Фандъкова, продължава акцията за събиране на остарели автомобилни гуми във всички региони на града, " с цел да може да се борим с аргументите, а не с следствията ". Правят се инспекции от страна на полицията и Столичен инспекторат, сподели още Фандъкова по отношение на изгарянето на гуми, най-вече в кварталите с най-вече ромско население.

" За мен главно и най-важно е да се спрат некачествените горива на пазара. Затова по наше гледище Министерство на околната среда и водите създава и имаме уверението, че към този момент са подготвени със стандартите на горива, тъй че на пазара да не се пускат горива с нараснало наличие на пепел, на сяра и така нататък ", съобщи столичният кмет и добави: Защото виждаме, че даже най-голямото замърсяване беше на 1-ви януари, когато трафик и придвижване в София съвсем нямаше.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР