Опасни пиротехнически изделия, светещи гирлянди и играчки се продават в

...
Опасни пиротехнически изделия, светещи гирлянди и играчки се продават в
Коментари Харесай

Започнаха масови проверки за опасна пиротехника и светещи гирлянди

Опасни пиротехнически произведения, светещи гирлянди и играчки се продават в 15% от тестваните търговски обекти във Варненска, Шуменска и Добричка област. Това са открили инспекторите от „ Надзор на пазара " към Държавната организацията за метрологичен и механически контрол. Най-честите нарушавания са липса на указания за сигурност, напътствие за приложимост на български език и данни за производител и вносител. Санкциите за търговците варират от 250 до 1000 лв.. Акцията е част от акцията „ Безопасна Коледа ".

Варна

Пазаруването на фойерверки и светещи гирлянди към този момент е в разгара си. Специалистите поучават да сме деликатни в избора си, тъй като на пазара се предлага и стока-менте.
Наргис Шукриева, шеф Регионален отдел „ Надзор на пазара " - Североизточна България към Държавна организация за метрологичен и механически контрол ДАМТН: Потребителите би трябвало да обръщат внимание да има нанесена маркировка CE, да има указания за приложимост на български език.
Търговците са длъжни да осведомят купувачите по какъв начин да изпорлзват безвредно пиротехниката и светещата декорация.
Ганка Карабекирова: Избираме от такива магазини, където сме сигурни, че стоката е тествана и там за сходство знакът SE , като забележим, че го има, това е задоволително.  Как да пускаме фойерверки и пиратки безвредно Как да пускаме фойерверки и пиратки безвредно
Винаги четете упътването на пиротехническите средства преди приложимост и пазарувайте единствено от лицензирани магазини. Пиратките би трябвало наложително да се п...

Сред най-опасните артикули на пазара са фойерверките. Според търговците, хората би трябвало да обръщат по-голямо внимание на инструкциите за приложимост, написани върху опаковката.
Момчил Кръстев, притежател на магазин за пиротехника: Първо не употребявайте материалите никога, когато сте пияни. Имали сме случаи, когато хора вземат решение да възпламенят пиратка и не помнят да я хвърлят.
Експертите поучават родителите да внимават при пазаруването на играчки с акумулатори.
Наргис Шукриева: Ако батерията попадне на свободен достъп в детето, може то да се задуши.
Когато купуват светещи гирлянди, потребителите би трябвало да внимават за дистанцията от щепсела до първата лампичка, а то не би трябвало да е по-малко от 150 сантиметра.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР