Опасенията у някои еврочиновници са заради обтегнетите отношения на Брюксел

...
Опасенията у някои еврочиновници са заради обтегнетите отношения на Брюксел
Коментари Харесай

Будапеща зове за стратегическо спокойствие: Орбан може да оглави Евросъюза

Опасенията у някои еврочиновници са поради " обтегнетите връзки " на Брюксел с унгарския министър председател На фона на тези опасения, че унгарският министър председател Виктор Орбан може да се окаже отпред на Европейския съвет през юли, след отдръпването на Шарл Мишел, Будапеща прикани за " успокоение ". 
" До всички, които се питат дали ще стане краткотраен ръководител на Европейския съвет, в случай че Мишел стане евродепутат: да запазим стратегическото си успокоение ", прикани в обществената платформа " Екс " представителят на унгарското правителство Золтан Ковач.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел през вчерашния ден разгласи, че ще взе участие като претендент за евродепутат на европейските избори през юни тази година и че в случай че бъде определен, ще се отдръпна от настоящия си пост. Това значи, че той няма да извърши целия си мандат, който завършва през ноември.

Ако не бъде открит заместител на Мишел през юни, европейските правила плануват функционалностите на ръководителя на Европейския съвет да бъдат краткотрайно изпълнявани от водача на страната, която ръководи Съвета на Европейския съюз. От 1 юли тази година ръководител на Съвета на Европейския съюз ще бъде Унгария, което значи, че функционалностите на ръководител на Европейския съюз биха били изпълнявани от унгарския премиер Виктор Орбан.

Той е прочут с обтегнатите си връзки с Брюксел и е единственият водач от Европейски Съюз, който запази близки връзки с Кремъл, откакто съветските сили нахлуха в Украйна през февруари 2022 година, отбелязва Агенция Франс Прес.

През миналата година Орбан беше непрекъснат бодил в очите на политиците на Европейски Съюз. По време на срещата на върха на водачите на блока през декември той отхвърли да се съгласи с четиригодишен пакет от за Украйна в размер на 50 милиарда евро, считан за жизненоважен за оцеляването на страната през тази година в изискванията на съветска инвазия.

През октомври той се срещна и с съветския президент Владимир Путин - единственият водач на Европейски Съюз, с изключение на австрийския канцлер Карл Нехамер, който направи това, откогато през 2022 година стартира пълномащабната инвазия.

Европейската комисия стопира над 30 милиарда евро от фондовете на Европейски Съюз на Унгария заради опасения за върховенството на закона и правата на индивида на фона на все по-антиевропейската изразителност от страна на Будапеща.

През ноември комисията се съгласи да отпусне в началото заплащане от евентуалните 10,2 милиарда евро, за които Унгария към този момент може да претендира с помощта на някои предварителни промени.

В същото време решението на ръководителя на Европейския съвет да напусне поста предварително, с цел да се яви на изборите за евродепутати през юни, е подложено на рецензии от всички страни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР