Опасенията, че ще превъоръжим родните ВВС с употребявани самолети F-16,

...
Опасенията, че ще превъоръжим родните ВВС с употребявани самолети F-16,
Коментари Харесай

Защо 28 държави избраха F-16

Опасенията, че ще превъоръжим родните Военновъздушни сили с използвани самолети F-16, отпаднаха. На 1 октомври при отваряне на офертите от евентуалните снабдители стана ясно, че Съединени американски щати ни оферират нови F-16 и F-18. На каква цена, към момента не може да се каже. Най-вероятно, както предвижда министърът на защитата Красимир Каракачанов, специалистите ще работят по четирите оферти до края на октомври, с цел да дадат опция на политико-военната група да дефинира спечелилия и да внесе в държавното управление план на решение за закупуване. Ратифицирането на контракта от Народното събрание се чака да стане при започване на идната година, допусна преди няколко дни ръководителят на Комисията по защита ген. Константин Попов.

Почти на 100 % занапред е ясно, че на финалната права ще излязат офертите на Съединени американски щати и Швеция, т.е. за „ Грипен “ и F-16. В общественото пространство излезе информация, че военните били за шведския изтребител, а политиците за американския. Може би това пристигна и от изказвания на премиера, че е значимо да имаме поради и стратегическото партньорство. Ако върнем обаче лентата 10-15 години обратно, ще установим, че нашите водачи вършат взаимни подготвителни полети на първо място с американски самолети. През септември да вземем за пример, се организира учението „ Green Bridge 2018 “, в което се включиха екипажи на самолети МиГ-29 от състава на авиобаза „ Граф Игнатиево “ и самолети F-16 от гръцката авиобаза „ Неа Анхиалос “.

Военните специалисти не са напълно единомислещи, каквито изказвания има. Те да вземем за пример, регистрират, че F-16 има богат военен опит на всички места по света. Посочват, че това, което ни се предлага, е последна дума на техниката, с дигитален радар, изцяло съчетаем с F-35. Разбира се, има и проблематични въпроси, които явно ще бъдат на вниманието на членовете на комисиите, които в края на краищата ще би трябвало да си кажат мнението. Вече стана ясно, че в процедурата има опция за възстановяване на офертите. Разговорите са сред държавните управления, а не сред компании, което има своето значение.

Преди по-малко от месец американската компания Lockheed Martin публично презентира в София последния вид на изтребителя F-16. Техническите характерности приказват доста, само че най-много на авиационните експерти. За необятната общност е забавно, че Lосkhееd Маrtіn разполага със 100 000 души личен състав, като половината са инженери. 75 000 от тях работят в 400 бази из света. Основната група клиенти са от Съединени американски щати, освен от отбранителния бранш, само че също по този начин и от енергетиката, превоза и търговията, защото палитрата от артикули е много необятна. Работи с НАСА и със 70 държавни управления.?peз 2017 гoдинa Lосkhееd Маrtіn oтчитa 51.08 млpд. дoлapa пpиxoди, oт?oитo 20.1 млpд. дoлapa oт aepoнaвти?a. 58% oт oбщитe пpиxoди идвaт oт aмe­pи­?aнc?aтa apмия, a 30% oт изнoc.?o вpeмe нa пpeзeнтaциятa бяxa пpeдcтaвeни чacт oт пpeдимcтвaтa нa мoдeлa. Производителите настояват, че F-16 превъзхожда съществено конкурентните еднодвигателни изтребители. Според тях американският военен аероплан има 40% по-дълго време за наблюдаване, 45% по-голям военен товар, 50% по-добра скороподемност, 35% по-добра ускоряемост и 50% по-дълъг витален цикъл.

До момента са продадени 4600 изтребителя F-16 на 28 страни. Над 3000 от машините в 25 страни към момента са в употреба. Що се отнася до F-16 Вlосk 70, то той ще се поддържа най-малко до 2045 година, а летателните му часове ще са над 12 000, което е с 30% повече спрямо до момента оповестените 8000. Най-новият клиент на самолета е Словакия, а от компанията считат, че Централна и Източна Европа са измежду сериозните евентуални пазари на техните машини.

Един от значимите критерии в плана за капиталов разход за придобиване на нов вид военен аероплан е индустриалното съдействие. Поне към този момент е ясно, че страната ни няма да създава елементи за F-16. От компанията обаче уточяват, че ще изпълнят пpoгpaмa пo индycтpиaлнo cътpyдничecтвo и тpaнcфep нa тexнoлoгии. По този метод ще бъдат обезщетени част от разноските за изтребителите, както и за основаване на нови основни технологии в региона на сигурността и защитата.

Какви екстри има още в офертата на Съединени американски щати, не е ясно. От в този момент обаче можем да кажем, че F-16 е сериозен съперник, още повече, че както към този момент е известно, машините ще бъдат новопроизведени. Това напълно не е без значение. Наред с всичко то има психически резултат, когато се търси и публично утвърждение на договорката.

Най-сериозното усъвършенстване


Това е новият радар APG-83, който употребява дейна фазирана антенна решетка (AESA) и взаимства технологии от новия F-35. Има 95% подобие с APG-81, употребен на изтребителя последващо потомство. Всички признават, че APG-83 е невероятна машина, която дава доста нови качества – повишение далечината на разкриване и захват, работа с 20 цели по едно и също време, режим за преглед на земната повърхнина със синтетична апертура (SAR), висока резистентност против разстройства и доста ниско равнище на отводи. Осигурява много по-голям преглед и дава доста повече време за реакция и решения какво да се прави с откритите закани. Може по едно и също време да работи по наземни и въздушни цели.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР