Опасенията, че изкуственият интелект ще стане толкова мощен, че ще

...
Опасенията, че изкуственият интелект ще стане толкова мощен, че ще
Коментари Харесай

Сам Алтман: AI на човешко ниво идва и ще промени света не както си мислим

Опасенията, че изкуственият разсъдък ще стане толкоз мощен, че ще промени и унищожи трагично света, какъвто го познаваме, са пресилени.

Това съобщи основният изпълнителен шеф на OpenAI Сам Алтман.

" AI ще промени света доста по-малко, в сравнение с си мислим ", съобщи Алтман на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария.

Изпълнителният шеф на OpenAI имаше поради изкуствения общ разсъдък или AGI – термин, употребен за обозначаване на форма на изкуствен интелект, която може да извършва задания на същото или по-високо равнище от хората.

Той добави, че AGI може да бъде създаден в " относително близко бъдеще ".

Алтман, чиято компания създаде чатбота ChatGPT в края на 2022 година, се опита да смекчи опасенията на скептиците във връзка с AI за степента, в която технологията ще завладее обществото.

" Ние нямаме автентичен неестествен общ разсъдък и това е нещо, което се чака от нас. ", добави той.

Основана през 2015 година като стартъп, задачата на OpenAI е да реализира разработка на AGI. Компанията, която е подкрепена от Microsoft и има частна пазарна оценка, приближаваща 100 милиарда $, е категорина, че цели да създаде технологията безвредно, добавя CNBC.

След успеха на Доналд Тръмп в републиканския избор в щата Айова в понеделник, Алтман беше запитан дали AI може да изостри икономическото неравноправие и да докара до разбъркване на работническата класа, в подтекста на идната изборна конкуренция за Белия дом.

" Да, сигурно, това е нещо, за което би трябвало да се намерения ", отговори той.

Алтман съобщи, че AI към момента не замества работните места в мащаба, от който се притесняват доста икономисти, и добави, че технологията към този момент е стигнала до такава степен, че се трансформира в " необикновен инструмент за повишение на продуктивността ".

Междувременно, OpenAI тихомълком отдръпна възбраната за военно потребление на ChatGPT и други свои принадлежности за изкуствен интелект.

Промяната идва в миг, когато компанията стартира да работи с Министерството на защитата на Съединени американски щати по принадлежности за изкуствен интелект, в това число принадлежности за киберсигурност с отворен код, съобщи Анна Маканджу, вицепрезидент по световните въпроси на OpenAI в изявление за Bloomberg House по време на Световния стопански конгрес дружно със Сам Алтман.

До днешния ден (17 януари) на страницата с политики беше посочено, че компанията не разрешава потребление на моделите си за " активност, при която има висок риск от физическа щета ", като да вземем за пример създаване на оръжия или военни дейности.

OpenAI отстрани съответната отпратка към военните, макар че в политиката ѝ към момента се показва, че потребителите не би трябвало да " употребяват нашата услуга, с цел да навредят на себе си или на други хора ", в това число за " създаване или потребление на оръжия ".

" Тъй като преди този момент имахме обща възбрана за военни, доста хора смятаха, че това ще забрани т тези случаи на приложимост, които съгласно тях са в сходство с това, което желаеме да забележим в света ", изясни Маканджу.

OpenAI не отговори на молбата на CNBC за коментар.

Новината идва след години на дискусия по отношение на софтуерните компании, разработващи технологии за военна приложимост, подчертана от обществените опасения на софтуерните служащи - изключително тези, които работят в региона на AI.

Работниците в съвсем всички софтуерни колоси, участващи във военни контракти, показаха угриженост, откакто хиляди чиновници на Гугъл стачкуваха против плана Maven на Пентагона, който предвиждаше да употребява изкуствения разсъдък на Гугъл за разбор на фрагменти от наблюдаване с дронове.

Служители на Microsoft стачкуваха против контракт с армията на стойност 480 млн. $, който ще обезпечи на бойците устройства с добавена действителност, а над 1500 чиновници на Amazon и Гугъл подписаха писмо, с което стачкуваха против взаимен дълголетен контракт на стойност 1,2 милиарда $ с израелското държавно управление и армията, в границите на който софтуерните колоси ще дават услуги за калкулации в облак, принадлежности за AI и центрове за данни, напомня още CNBC.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР