Опасен птичи грип достига Антарктика. Това се случва за първи

...
Опасен птичи грип достига Антарктика. Това се случва за първи
Коментари Харесай

Птичи грип сее смърт сред пингвините в Антарктика

Опасен птичи грип доближава Антарктика. Това се случва за първи път в историята на постоянно замръзналия континент. Смъртоносният патоген заплашва да унищожи живеещите там популации от пингвини, които нямат построен имунитет, тъй като в никакъв случай преди не са били изложени на него. Учените се притесняват от идна биологична злополука.

Вирусът е открит в популациите на грабливи птици, наречени кафяви скуа, на антарктическия остров Бърд, който е част от английската отвъдморска територия Южна Джорджия и Южните Сандвичеви острови.

Експерти са съществено обезпокоени, тъй като краят на октомври бе и началото на лятото на Южния полюс. Тогава стартира размножителният сезон на типовете, обитаващи тази част на света. Очакваната “зоопандемия ” идва в най-неподходящия миг, защото може да унищожи новото потомство на доста от животните, които се срещат единствено в Антарктида, и да ги изправи пред риск от изгубване.

С настъпването на антарктическото лято ще приключи и най-дългата миграция в света - тази на полярната рибарка. Тя стартира живота си през топлите месеци на Северния полюс, а когато там пристигна зимата, тя прелита над 30 хиляди километра, с цел да летува по каменистите крайбрежия на Южния полюс. Заедно с нея натам ще се насочат още десетки хиляди птици. Орнитолозите предизвестяват, че прииждащите ята в допълнение ще разпространят заболяването, написа 24 часа.  

Всъщност към този миг останалата част от света към този момент минава през една от най-големите болести на птичи грип, откогато заболяването е открита преди век в Азия. Сериозността на епидемията е провокирана от относително нов вариант, наименуван H5N1, който е засечен за пръв път в Китай през 1996 година.

H5N1 е извънредно рисков за птиците. Силно инфектиран е и може да унищожи стотици птицеферми за броени дни и да остави хиляди без работа. Разпространява се по въздушно-капков път, посредством досег до изпражнения или инфектирана храна и нечиста вода.

Леталността на птичия грип се дължи на злокобната му суперсила да еволюира стремително. На повърхността си има два протеина, които учените назовават хемаглутинин (H) и невраминдиаза (N).

Съществуват 18 типа H и 11 типа N, като те могат да се групират в стотици комбинации, представляващи подтипове на вируса. Това свойство прави заболяването по-устойчива в битката ѝ с имунната система на жертвата си. В една инфектирана клетка могат да съществуват по едно и също време два подварианта на птичия грип, които могат да се смесят и да образуват нова, изцяло друга версия на вируса.

Според учените актуалната опустошителна грипна вълна се заражда в средата на 2020 година, когато новият вариант H5N1 еволюира от по-ранна своя вариация, позната на вирусолозите като H5N8, която убива милиони домашни птици в Египет и огромна част от Северна Африка.

След това H5N1 мутира посредством взаимоотношение с несмъртоносни типове на птичия грип, които циркулират измежду дивите птици в Европа от 2019 година Именно в този миг заболяването придобива способността да заразява освен домашни, само че и диви пернати животни.

Това провокира домино резултат и за броени месеци сред 2021 и 2022 година

заболяването се разпростира на всички континенти

като се изключи Австралия и Антарктида.

Засега това е най-тежката грипна вълна от сходен вид в историята на Европа, която е предизвикала гибелта на рекордните 131 млн. домашни и към момента непостоянен брой диви птици в доста страни по света.

 От Световната здравна организация (СЗО) споделят, че  болестта нормално се популяризира по птиците, само че все по-големият брой на случаи на инфектирани бозайници - мечки, лисици, видри, тюлени и пуми, допуска, че вирусът е придобил способността да се трансферира и върху други типове.

Това е проблем, тъй като те са генетично по-близки до хората и могат да работят като смесителни съдове за грипните вируси, което да докара до появяването на нови инфекции, които биха могли да бъдат извънредно рискови за нас и да провокират идната огромна човешка зараза, която да е даже по-сериозна от COVID-19.

Към този миг човек може да бъде инфектиран единствено след дълготрайно излагане на вируса, при консумация на инфектирано месо или допир до фекалии. Той не може да бъде трансфериран от човек на човек. До момента от него са умряли 458 души.

“Изглежда, че H5N1 не може да се предава елементарно от един човек на различен, само че е належащо да се прояви зоркост, с цел да се откри каквато и да е еволюция на вируса, която може да промени това ”, съобщи доктор Силви Бриан от СЗО. За да се пребори рискът от заразяване на хора, туристите, посещаващи Антарктида този сезон, може да не съумеят да слязат от круизните кораби, в случай че възникне най-лошият сюжет.

Председателят на Антарктическата здравна мрежа за дивата природа доктор Мийгън Дюар разяснява, че в Южна Америка се следи бързо повишаване на скоростта на разпространяване на вируса измежду дивата природа.

“Птиците, живеещи по продължение на цялото крайбрежие от Перу до дъното на Чили, бяха наранени от H5N1 за към три-четири месеца, защото инфекцията се движеше толкоз бързо. След това се популяризира и върху морските бозайници ”, сподели Дюар.

“Досега приблизително над 20 000 южноамерикански морски лъва са умрели

в Перу и Чили, а към този момент имаме обилни случаи и в Аржентина ”, добави тя.

Мигриращите птици в Южна Америка скоро ще се насочат още по̀ на юг, което кара специалистите да считат, че това антарктическо лято вирусът ще доближи субантарктическите острови и самата Антарктида.

Еколожката доктор Луиз Емерсън е обезпокоена какво значи това за уязвимите морски птици.

“Те са най-силно застрашените представители на групата на пернатите и те към този момент са подложени на напън от изменението на климата, от риболова, от човешкото наличие и загубата на местообитания ”, споделя доктор Емерсън.

Експертите допускат, че появяването на вируса и въздействието му върху Ледения континент ще бъдат невиждани, тъй като животните там нямат построен имунитет. Застрашени ще бъдат освен морските птици, само че и тюлените и морските лъвове, които живеят измежду тях.

Очаква се първите случаи да се появят на Антарктическия полуостров - региона в западната част на континента, който е най-близо до Аржентина и Чили. И въпреки че експертите знаят за това, малко може да се направи, с цел да се предотврати.

Според тях броят на жертвите може да бъде извънредно огромен, защото континентът е място за размножаване на повече от 100 милиона птици.

“Пингвините евентуално са податливи на H5N1, защото са били жертва на други сходни вируси. Заплахата може да бъде много сериозна ”, твърди биологът доктор Том Харт.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР