Опаковъчната индустрия едва ли някога предизвиква особено вълнение, но пандемията

...
Коментари Харесай

Трансформацията на опаковъчната индустрия след пандемията

Опаковъчната промишленост надали в миналото провокира изключително неспокойствие, само че пандемията направи допустимо да се трансформира статусът на най-известния ѝ артикул: елементарната картонена кутия. Локдаунът накара милиони да се извърнат към онлайн услугите в съвсем всички сфери през последните 18 месеца. Ежедневната доставка на пакети е снабдила мнозина и с доза неспокойствие в свят, лишен от магазини, заведения за хранене, кина и пътувания.

Неочакваният процес на събитията хвърли светлина върху основаващата се на хартия промишленост за 350 милиарда $ в сърцето на електронната търговия, твърди разбор на Financial Times. Обемът на потребления книжен материал за доставка на артикули от търговците до семействата се е повишил с 40% през миналата година, съгласно консултантска организация Smithers.
Най-съществената промяна от десетилетия
Акциите на преди незабелязваните опаковъчни компании внезапно се трансфораха в мечтан актив. Откакто финансовите пазари удариха дъното през март 2020 година, акциите на листнатата на Лондонската борса компания Smurfit Kappa са поскъпнали с 84%, а тези на съперника ѝ Mondi - с 58%. Цената на акциите на International Paper, търгувани на Нюйоркската фондова борса, съвсем са се удвоили. Трите компании са измежду най-големите в световно фрагментираната промишленост, която доставя света с хартия. Хващайки вълната на нарасналите доставки, те съумяха да смекчат неизбежния спад в търсенето на хартия при все по-дигитализиращото се всекидневие.

" Индустрията минава през най-съществената си промяна от десетилетия ", разяснява Оскар Лингквист, експерт от консултантската компания McKinsey. С отварянето на стопанските системи по света, което държавните управления се надяват да е трайно, въпросът пред промишлеността е дали навиците за извършване на покупки, добити по време на пандемията, ще останат и след нея.
Повишено търсене и растящи цени в бранша
Повишаването на цените на картона, който опаковъчните компания предават на търговците, крият риск част от постигнатия растеж през последната година да се изпари. За последните шест месеца цената на картона, който се рециклира в нови кутии, се увеличи от най-ниската си стойност за последните 8 години - 100 евро за звук до 160 евро.

Това не помрачава оптимизма на Тони Смърфит, изпълнителен шеф на Smurfit Kappa, най-голямата компания за гофрирани опаковки в Европа и част от лондонския показател FTSE 100 (Financial Times Stock Exchange 100 Index). " Тенденцията е необикновено положителна ", споделя Смърфит пред Financial Times. Според него пандемията трайно е разпространявала електронната търговия и няма връщане обратно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР