ООН ще изпрати мисия в Нагорни Карабах за първи път от близо 30 години

...
ООН ще изпрати мисия в Нагорни Карабах за първи път
Коментари Харесай

ООН ще изпрати мисия в Нагорни Карабах за първи път от около 30 години, опитвайки се да отговори на хуманитарните нужди, след като Азербайджан си върна територия и предизвика голямо изселване на бежанци, каза говорител.

„Правителството на Азербайджан и ООН се договориха за мисия в региона. Мисията ще се състои през уикенда“, каза говорителят Стефан Дюжарик пред репортери в петък.

Продължете да четете

списък от 4 елемента Какво крие бъдещето за Нагорни Карабах ?Борбата между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах най-накрая приключи?Армения, Азербайджан и масовото изселване на Нагорни КарабахНагорни Карабах ще „престане да съществува“ като отделна държава на януари 1край на списъка

Съобщението дойде след искане на Армения до Световния съд да нареди на Азербайджан да изтегли всички свои войски от цивилни обекти в Нагорни Карабах, така че ООН да има безопасен достъп, каза съдът в петък.

>

Световният съд, официално известен като Международен съд, през февруари нареди на Азербайджан да осигури свободно движение през коридора Лачин до и от спорния регион, което тогава беше междинна стъпка в правни спорове със съседна Армения.< /p>

В искане за временни мерки, подадено в четвъртък, Армения поиска от съда да потвърди заповедите, които даде на Азербайджан през февруари, и да му нареди да се въздържа от всички действия, пряко или косвено насочени към изселването на останалите етнически арменци от региона.< /p>

Някои международни експерти казаха, че изселването на етнически арменци от Нагорни Карабах отговаря на условията за военно престъпление „депортиране или насилствено преместване“ или дори за престъпление срещу човечеството.


Миналата седмица силите на Азербайджан поеха контрола над самопровъзгласилата се държава в предимно етнически арменски анклав, което накара жителите да избягат и събуди страхове от етническо прочистване.

През годините Азербайджан и Армения са водили две войни за планинския регион.

„Нямаме достъп до там от около 30 години“, каза Дюжарик, поради „много сложната и деликатна геополитическа ситуация“.

„Така че е много важно да можем да влезем“, продължи той, добавяйки, че мисията ще направи това по въздух от Азербайджан.

Екип от около дузина души, ръководен от отдела по хуманитарни въпроси на ООН, ще оцени нуждите на хората, които са останали на територията, и тези, които са в движение, добави той.

„И разбира се, заслужава да се напомни за необходимостта всеки да зачита международното право и особено международното право за правата на човека“, каза той.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР