ООН публикува нов доклад, в който призовава правителствата по света

...
ООН публикува нов доклад, в който призовава правителствата по света
Коментари Харесай

Идва ли краят? ООН публикува Наръчник за оцеляване на човечеството

Организация на обединените нации разгласява нов отчет, в който приканва държавните управления по света да подхващат незабавни дейности в напъните за справяне с климатичните промени.

Документът предизвестява, че актуалните проекти не са задоволителни, с цел да се предотврати най-лошото, което може да чака човечеството, написа CNBC.

Междуправителствената експертна група на Организация на обединените нации по изменението на климата съобщи, че невижданото предизвикателство да се задържи световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища е още по-голямо през последните години заради непрестанното увеличение на световните излъчвания на парникови газове. Това е довело до по-чести и по-интензивни рискови метеорологични феномени, които провокират все по-опасни последствия за природата и хората във всеки район на света, се споделя в отчета.

За ограничение на стоплянето до 1,5 градуса по Целзий ще е належащо надълбоко, бързо и стабилно понижаване на излъчванията на парникови газове във всички браншове, се споделя в отчета, като се отбелязва, че международните излъчвания би трябвало да бъдат понижени съвсем на половина до 2030 година

Температурният предел от 1,5 градуса по Целзий е необятно приет за решителен, защото над това равнище така наречен сериозни точки стават все по-вероятни. Това са прагове, при които дребни промени могат да доведат до трагични промени в цялата екосистема за живота на Земята.

" Въвеждането на ефикасни дейности в региона на климатичните промени освен ще понижи загубите и вредите за природата и хората, само че и ще обезпечи по-големи изгоди ", съобщи ръководителят на Междуправителствената експертна група на Организация на обединените нации. " Настоящият обобщаващ отчет акцентира незабавната нужда от предприемане на по-амбициозни дейности и демонстрира, че в случай че действаме в този момент, към момента можем да осигурим стабилно бъдеще. "

Обобщаващият отчет, утвърден по време на сесията на Организация на обединените нации в Швейцария, дава на международните водачи общоприетоо резюме на актуалната просвета за климата. Това е първият обстоен отчет на експертната група на Организация на обединените нации по въпросите на климата след Парижкото съглашение от 2015 година и бележи заключителната глава на шестия цикъл на оценка на групата.

Очаква се констатациите, изведени след 10 000 страници проучвания от шестте отчета за оценка, да послужат като справочник за справяне с изключителната обстановка, обвързвана с климата.

" Климатичната бомба със закъснител тиктака. Но днешният отчет е справочник за оцеляване на човечеството ", съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. Той дефинира отчета като " явен апел за масирано ускорение на напъните в региона на климата от страна на всяка страна, всеки бранш и във всяка времева рамка ".

 

The climate time-bomb is ticking but the latest @IPCC_CH report shows that we have the knowledge & resources to tackle the climate crisis.

We need to #ActNow to ensure a livable planet in the future. https://t.co/smE3Rk0eNy
— António Guterres (@antonioguterres) March 20, 2023 " Накратко, нашият свят се нуждае от дейности в региона на климата на всички фронтове - всичко, на всички места и по едно и също време. ", добави той.
 

Междуправителственият комитет по изменение на климата (IPCC) съобщи, че има повече от задоволително световен капитал за бързо понижаване на излъчванията на парникови газове, в случай че се отстранен съществуващите спънки. Според създателите на отчета ролята на политиците в целия свят е от решаващо значение за намаляването им, наред с вложителите, централните банки и финансовите регулатори.

" Днешното обръщение е пределно ясно: реализираме прогрес, само че не е задоволителен ", съобщи американският представител по въпросите на климата Джон Кери. " Разполагаме с инструментите, с цел да предотвратим и понижим рисковете от най-тежките последствия от климатичната рецесия, само че би трябвало да се възползваме от този миг, с цел да действаме в този момент ", сподели Кери.

Констатациите в отчета акцентират загубите и вредите, които светът към този момент претърпява и евентуално ще продължи да претърпява при липса на ефикасни дейности в региона на климата.

" Справедливостта във връзка с климата е от решаващо значение, защото тези, които са съдействали минимум за изменението, са непропорционално наранени ", съобщи Адити Мукерджи, един от 93-те създатели на този обобщаващ отчет.

" Почти половината от популацията на света живее в райони, които са мощно уязвими от изменението на климата. През последното десетилетие смъртните случаи от наводнения, суши и стихии са 15 пъти повече в мощно уязвимите райони ", добави тя.

Според учените светът е повишил температурата си с към 1,1 градуса по Целзий след повече от век изгаряне на изкопаеми горива, както и неравномерно и неустойчиво потребление на силата и земята.

За да се ограничи световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий, Международната организация по енергетика към този момент предизвести, че вложителите не би трябвало да финансират никакви нови планове за доставка на изкопаеми горива, а научните проучвания демонстрират, че съвсем половината от съществуващите обекти за произвеждане би трябвало да бъдат прибързано изведени от употреба.

Учените предизвестяват, че годината, в която ще надвишим 1,5 градуса по Целзий може да наближи доста по-бързо от предстоящото. Междуправителственият комитет по изменение на климата съобщи още в края на предходната година, че човечеството е достигнало досега " в този момент или в никакъв случай ", с цел да предотврати климатичната злополука.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР