ООН предупреди, че войната в Украйна има сериозни последици върху

...
ООН предупреди, че войната в Украйна има сериозни последици върху
Коментари Харесай

ООН: Милиони тонове неизползвано зърно са блокирани в Украйна

Организация на обединените нации предизвести, че войната в Украйна има съществени последствия върху потенциала й да доставя незабавно нужната хранителна помощ на страни по целия свят, защото огромна част от нея е блокирана на украински пристанища, осведоми Българска телеграфна агенция, базирайки се на ДПА.

Понастоящем към 4.5 милиона тона зърно са блокирани в украински пристанища и на кораби и не могат да бъдат употребявани, сподели шефът на Световната продоволствена стратегия (СПП/WFP) в Германия Мартин Фрик.

Износът на зърно е извънредно сложен, защото украинските пристанище и морските пътища към страната са недостъпни поради съветската инвазия, уточни представителят на профилираната организация на Организация на обединените нации за битка с глада в света.

Преди началото на войната Украйна беше един от водещите производители на пшеница, както и огромен производител на царевица.

Много страни са подвластни от евтината пшеница от Украйна. Зърното е от основно значение за продоволствената помощ в международен мащаб. „ Светът незабавно се нуждае от украинските храни “, акцентира Фрик.

Той добави, че СПП досега е осигурила храна на към 2,5 милиона украинци – множеството в самата Украйна и няколкостотин хиляди в Молдова.

Храната би трябвало да доближи до хванатите в капан и страдащи хора в Украйна, само че също по този начин би трябвало да излезе от района и да доближи до останалия свят, с цел да облекчи световната продоволствена рецесия, посочи Фрик.

СПП се нуждае от филантропичен достъп, както до хората, по този начин и до пристанищата, тъй че износът на храни да бъде обновен, сподели Фрик и сподели, че „ гладът не би трябвало да бъде оръжие “.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР