ООН е готова да вземе сърцераздирателното решение да се изтегли

...
ООН е готова да вземе сърцераздирателното решение да се изтегли
Коментари Харесай

ООН заплаши да се изтегли от Афганистан през май

Организация на обединените нации е подготвена да вземе " сърцераздирателното " решение да се изтегли от Афганистан през май , в случай че не успее да убеди талибаните за организацията. Това обявиха публични лица, представени от в. " Асошиейтед прес ".

Предупреждението идва, откакто чиновници на Организация на обединените нации прекараха месеци в договаряния с водачите на талибаните с вярата да ги убедят да създадат изключения от твърдолинейния декрет, забраняващ на локалните дами да работят за организацията.

Според оценките 2/3 от популацията на страната, или 28 милиона души, се нуждаят от филантропична помощ през актуалната година, а държавното управление на Съединени американски щати и други членове на Г-7 заплашват да я понижат.

Талибаните отхвърлиха да трансформират позицията си, оповестена през декември, явно по заповед на своя усамотен водач Хибатула Ахундзада. Жените съставляват към 1/3 от личния състав на локалните организации за подкрепяне и са считани за най-уязвими към всевъзможни понижения на помощта. Указът лимитира и достъпа на дамите до обучение.

3300 афганистанци, наети от Организация на обединените нации - 2700 мъже и 600 дами - си останаха вкъщи от 12 април, когато талибаните обявиха, че афганистанските служителки на организацията към този момент не могат да вървят на работа. Но те не престават да работят и ще им се заплаща, съобщи представителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик. Международният личен състав на Организация на обединените нации от 600 души, измежду които 200 дами, не е обиден от талибанския декрет.
 УНИЦЕФ: Повече от 1 милион афганистански девойки остават без обучение
УНИЦЕФ: Повече от 1 милион афганистански девойки остават без обучение

Заради възбраните, наложени от талибанския режим

" Мисля, че няма различен метод, по който да го нарека, с изключение на сърцераздирателно. Искам да кажа, че в случай че си показва фамилията на Организация на обединените нации да не е в Афганистан през днешния ден, имам пред себе си облиците на милиони млади девойки, млади момчета, татковци, майки, които всъщност няма да имат задоволително храна ", съобщи ръководителят на Програмата за развиване на Организация на обединените нации (ПРООН) Ахим Щайнер.

Въпреки първичните обещания за по-умерено ръководство, в сравнение с по време на предходния си престой на власт през 90-те години на предишния век, талибаните постановиха недопечен режим, откогато застанаха отпред на страната през 2021 година, откакто силите на Съединени американски щати и НАТО се изтеглиха след две десетилетия война. Те се върнаха към някои от най-известните си практики, като обществени изтезания и широкообхватни ограничавания върху правата и образованието на дамите.

Щайнер съобщи, че новите ограничавания за чиновниците на Организация на обединените нации значат, че наближава " доста фундаментален миг ". " Очевидно нашата вяра и очакване е, че ще надделее някакъв здрав разсъдък ", уточни той.

Потенциалното евакуиране идва на фона на прогнозите, че напускането на Организация на обединените нации и други организации може да засегне най-вече дамите и децата.
 Талибаните не разрешиха на дамите и да влизат в заведения за хранене
Талибаните не разрешиха на дамите и да влизат в заведения за хранене

Засега единствено в една провинция

В отчет на Международната спешна група от февруари се показва, че дамите и девойките постоянно получават минимален дял храна в афганистанските фамилии и са по-уязвими от недохранване и заболявания.

Изразява се угриженост и по отношение на дълготрайното влияние на отдръпването на филантропичните групи. " Ако изоставен, интернационалните служби може да имат компликации да се върнат в Афганистан в бъдеще ", се предизвестява в отчета.

" Договарянето на достъп до селските общности не е единствено въпрос на приемане на позволение от талибаните; на доста места неправителствените организации са поддържали връзки със селяните от години, даже десетилетия. Възстановяването на равнището на доверие, което имат сега, след изоставянето на тези общности, не би било по никакъв начин леко ".

Предупреждението на Организация на обединените нации идва на фона на комплицирана конюнктура за филантропичните служби в Афганистан , където някои към този момент взеха решение да прекратят активността си. Организация на обединените нации и други филантропични групи бяха измежду дребното изключения, позволяващи на дамите да работят при характерни условия в региона на опазването на здравето, образованието и храненето, до момента в който висши чиновници на Организация на обединените нации безрезултатно се опитваха да убедят талибаните да анулират своя декрет от декември.
 Организация на обединените нации: По заповед на талибаните афганистанските дами не могат да работят
Организация на обединените нации: По заповед на талибаните афганистанските дами не могат да работят

Това е последната тревожна тенденция
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР