Онлайн търговията в България продължава да процъфтява и след пандемията,

...
Онлайн търговията в България продължава да процъфтява и след пандемията,
Коментари Харесай

Все повече българи пазаруват онлайн, лидер в региона остава Румъния

Онлайн търговията в България продължава да процъфтява и след пандемията, като все по-често се вършат с изключение на по-големи артикули и артикули от ежедневна нужда, демонстрират данните на представителите на бранша.

Представители на най-големия онлайн търговец eMAG, на компaниите Mediapost Hitmail и DS Smith и oрганизаторите на идния eCommerce Summit, който събира през април сектора в София, обрисуваха главните трендове в България и района:
делът на онлайн поръчките се чака да доближи 2,11% от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната през 2023 година, до момента в който през 2022 година той е бил 1,92% от Брутният вътрешен продукт, демонстрира последното изледването E-Shopper Barometer, по което в бранша сверяват часовника сисредната стойност на поръчаните в България онлайн артикули през 2023 година е 680 евро, до момента в който през 2022 година е била 555 евро;освен обичайните по-големи покупки, във виртуалната кошница на българите попадат артикули от ежедневна нужда, като кафе, разнообразни питиета, артикули за персонална грижа и хубост, изясняват представители на бранша.
Според изследване на Българската е-комерс асоциация 48% от европейците пазарят постоянно онлайн.

За по-голямата част от тях - 62% - водеща при избора им е цената. Също огромна част - 72% - избират платформи, където физически лица продават на други физически лица. 44% избират доставка отвън дома си.

Данните сочат още, че половината от фирмите в Европа не продават онлайн, тъй като не считат, че продуктите им са подобаващи или им липсва опит или капитал.

35% от търговците, които в този момент не са дейни в интернет възнамеряват до 12 месеца да започват личен онлайн бизнес, а 20% считат да продават и в чужбина.

България също е част от тази наклонност.

" Ние отиваме към развиване, към това да се разрастваме, българските онлайн търговци от години демонстрират много съществени умения и предпочитание да се развиват и на открито, " споделя Никола Илчев, създател на eCommerce Academy и основен уредник на Balkan eCommerce Summit.

Освен обичайните пазари като Унгария и Румъния, доста български търговци се обръщат и към Полша и Чехия. Докато България гледа към Централна Европа, търговците от Централна Европа от ден на ден виждат Балканите като към привлектален пазар.

" Генерално там е по-скъпо да се прави бизнес, до момента в който в район към момента е много налично да се прави онлайн бизнес и доста търговци от Централна и Западна Европа гледат насам, " изяснява той.

В същото време пазарите в някои от прилежащите на България страни остават предизвикателство, тъй като те не са част от Европейския съюз.

" За момента казусът идва главно от потребността стоките да бъдат обмитявани, да минат през друг вид осчетоводявания, само че персонално моите упования са, че в идващите години интензивно ще се работи в тази посока да бъдат облекчени. Вече има организации, които в действителност оказват помощ за това да има консолидиране на пратките от една страна, по-лесно обмитяване и прекосяване на граница към страна, която не е членка на Европейски Съюз и по-късно разнообразни куриерски компании дистрибутират стоките на тези пазари. Но това занапред ще се развива във времето, " споделя Илчев.

Неговите наблюдения демонстрират, че Румъния е водачът в региона на електронната търговия в района, само че освен тъй като популацията на страната допуска и по-голям пазар

" Броят на популацията не е от решаващо значение, тъй като ние съпоставяме българския и румънския пазар, да вземем за пример, от години. И в случай че като население румънският пазар е към четири пъти по-голям от българския, като размер на онлайн продажбите, той е съвсем 9-10 пъти по огромен от българския, " изяснява той.

Според Илчев това значи, че като се изключи че потребителите са повече като брой, те пазарят повече и имат по-добра цифрова просвета.

Самите търговци в Румъния са по-отворени към навлизането на други пазари, за разлика, да вземем за пример, от Унгария, която е другият водач в Източна Европа. Там пазарът също е доста добре развъртян, само че единствено в границите на страната.

По данни на огромни търговци, които продават от години в България, Румъния и Унгария, унгарските търговци по-трудно вземат решение да развиват бизнес отвън границите на страна.

" Говорейки с локални специалисти, оставам с усещането, че това се дължи от една страна на несправянето с непознати езици, а от друга има и някакъв тип шовинизъм - хората просто желаят да си вършат бизнес в личната си страна, " споделя Илчев.

Различните пазари имат и разнообразни характерности, само че по един табиет на потребителите си наподобяват: това е да употребяват наложения платеж като средство за разплащане, изключително на Балканите.

" Това съгласно разнообразни проучвания се дължи на липса на доверие от страна на потребителите по отношение на местата, от които купуват. Понякога те не са сигурни за качеството и периода на доставката на съответните артикули. Никой не би желал да заплаща авансово за нещо, което не е сигурен нито по кое време, нито с какво качество ще получи, " споделя още Илчев.

В страни като Румъния, Унгария и Гърция междинната стойност на една онлайн поръчка е съвсем двойно по-голяма от тази в България, което съгласно Илчев се дължи както на това, че там хората са по-платежоспособни, по този начин и на обстоятелството, че като цяло пазарят повече в интернет.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР