Онлайн продават почти 15% от българските фирми, а реализираният оборот

...
Онлайн продават почти 15% от българските фирми, а реализираният оборот
Коментари Харесай

Двойно повече български фирми продават онлайн

Онлайн продават съвсем 15% от българските компании, а осъщественият оборот от електронна търговия възлиза на близо 7% от общия им оборот

Само за пет години съвсем двойно се е нараснал броят на българските предприятия, които продават артикули и услуги онлайн. Те са 14,9%, а осъщественият оборот от електронна търговия възлиза на 6,9% от общия им оборот, излиза наяве от настоящите данни на Национален статистически институт.
10,7% от компаниите разчитат на собствен личен уеб страница или приложение.6,1% са дейни в платформи като еВау, Booking.com, Amazon, Alibaba, eMAG, TimoCom, Glovo, Takeaway и т.н.2,2% от предприятията правят електронни продажби през EDI системи (най-често употребявани за доставки в индустрията - б.р.).
Около една трета от компаниите имат уеб продажби в границите на Европейски Съюз, а малко под 20 на 100 - и на пазарите на трети страни.

Най-активни онлайн са огромните предприятия с над 250 заети лица, като на половина по-малко са компаниите с 10 - 49 чиновници, които употребяват Глобалната мрежа за продажби.
Общо заетите лица с достъп до интернет са 40,2%. Повече от двойно се е нараснал броят на употребяващите служебни мобилни устройства с интернет връзка спрямо 2017 година (22,2%).Две трети (67,5%) от предприятията обезпечават далечен достъп до системите си, като това е всеобщата процедура в огромните компании.Онлайн срещи се организират в 28,2% от компаниите, като има огромни разлики съгласно браншовете.81,9% от предприятията ползват ограничения за осведомителна сигурност, като най-често това са сигурни пароли, архивиране на настрана място и контрола на достъпа до мрежата.
Стоките и услугите, които най-често пазарят българските консуматори по интернет, са:
облекла, обувки и аксесоари – 81.3%;услуги, свързани с настаняване (от хотели, туристически организации, туроператори или от частни лица) – 30.5%;спортни артикули – 30.4%;козметика, артикули за хубост и здраве – 27.0%;доставки от заведения за хранене, вериги за бързо хранене, кетъринг – 26.5%;транспортни услуги (напр. билет за рейс, трен, самолетен полет, таксиметров превоз) – 19.3%;билети за културни или други събития – 17.9%;лекарства, хранителни добавки, витамини – 15.2%.
От пазарувалите по интернет 94.4% купуват артикули и услуги от търговци от България, 32.0% от търговци от страни – членки на Европейски Съюз, а 18.0% пазарят онлайн от други страни. От частно лице посредством уеб страница или приложение (напр. еВау, Фейсбук Marketplace) купуват артикули 22.1% от потребителите.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР