Омлетът е ястие от групата на аламинутите, обичано по целия

...
Омлетът е ястие от групата на аламинутите, обичано по целия
Коментари Харесай

Как приготвят омлет в различните държави

Омлетът е ядене от групата на аламинутите, обичано по целия свят. Името му е обещано от французите. Едва ли има друго ядене, което се подготвя толкоз бързо и елементарно. Рецептата се знае от всички - подготвя се от добре разрушени яйца, най-добре домашни, вода или прясно мляко и малко брашно за компактност.

Разбиват се жълтъци и белтъци, след това се смесват в купа. Омлетът може да се подготви с плънка или натюр. Плънката се прибавя в яйчената примес, само че може и да се разпредели върху половината омлет, а с другата половина да се покрие. Омлет може да се готив и на тиган или във фурната. Сервира се, до момента в който е парещ.

Днес всяка страна има своя кулинарна просвета, която е неповторима, и по тази причина има огромно разнородни за методите и рецептите за подготвяне на омлет.

В Италия назовават омлета фритата. Тя може да съдържа кашкавал, сирене, гъби, домати и други Ако се прибавят домати в омлета, те се нарязват, почистват се от семената и се отцеждат от течността.

После се прибавят в разрушените яйца. Готви се на слаб огън, яйцата да се сгъстят. Прехвърля се във фурната да се пече. Ако е дребен омлет, се пече 30 минути, а огромен омлет може да се опече и за 1 час.

Когато се подготвя фритата, постоянно се запича във фурна.

 Фритата

Друг тип омлет е френският. При него се сипват разрушени яйца в тигана, овкусява се. После сипваме плънката и се сгъва през средата. Според французите тиганът играе значима роля за приготвянето на омлета. Най добре е тиганът да е от чугун и да не залепва.

За 1 омлет по френска рецепта са нужни 3-4 яйца, 1 с.л. олио и тиган с незалепващо покритие.

Първо, яйцата се разрушават леко с вилица – не би трябвало да се получава доста пяна. В тигана се загрява олиото, сипват се разрушени яйцата. Разбъркват се леко с вилица и се оставят да стегнат.

С шпатула се поглежда от краищата на омлета, с цел да се види дали е подготвен и течната му част в средата да отиде към края. Сипва се от горната страна плънката и се прегъва на две през средата. Сервира се в паница, от горната страна посипан с пармезан или друго уместно сирене.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР