Омикрон тръгна с много оптимизъм, че протича леко, но нашите

...
Омикрон тръгна с много оптимизъм, че протича леко, но нашите
Коментари Харесай

Наследничката на Кантарджиев: Омикрон може да протича и тежко! Спокойни са само тези с 3 игли

Омикрон потегли с доста оптимизъм, че протича леко, само че нашите данни демонстрираха, че има тежко протичане. Това заяви шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова пред Нова телевизия. Тя изясни, че измежду новооткритите 52 проби на инфектирани с омикрон, множеството са на възрастни хора. 

" Има и на 45-47 години, всички са с съпътстващи болести. Има четири деца. Повече от болните са с пневмония. Няма инфектиран или умрял с омикрон с три дози ", посочи Христова

По думите й двама от общо признатите 7 в болница са с две дози ваксина, само че направена преди шест месеца, което не е задоволителна отбрана против новия вид.

" Категорично чакам повишаване на случаите. Колко ще е обаче не може да се каже, както и за какъв брой време ", съобщи Христова.

Според нея по-важно е не какъв брой са случаите, а какъв брой от тях имат потребност от болнично лекуване. На база на това трябвало да се дефинира какви противоепидемични ограничения би трябвало да се вземат.

" За мен е значимо какъв е остатъчният потенциал на лечебните заведения. Колко са възможностите  да одобряват,  от това зависят ограниченията и рестриктивните мерки ", изясни шефът на НЦЗПБ.

Проф. Христова предвижда, че който не е имунизиран, ще изкара вируса.

По мотив позитивния тест на шефа на Народното събрание Никола Минчев, тя разяснява, че е доста депутатите да се изследват още на идващия ден.  Те можели още да не са развили признаци, само че да са инфектирани.

" Тестът незабавно след контакт ще е подправено негативен. Дали има риск от заразяване, зависи дали човек е с маска. Също дали е делта или омикрон. Ако е омикрон, е потвърдено, че заразява 75% от контактните ", изясни Христова.

Според Христова може да се откри дали човек е имунизиран даже като почине. Това се разбирало от изследваните антитела. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР