Омбудсманът Мая Манолова се срещна днес с Желяз Андреев и

...
Омбудсманът Мая Манолова се срещна днес с Желяз Андреев и
Коментари Харесай

Омбудсманът иска промяна в договора за екстрадиция със САЩ


Омбудсманът Мая Манолова се срещна през днешния ден с Желяз Андреев и приятелката му Милена Здравкова. На срещата участва и юрист Ивайло Дерменджиев, специалист по интернационално право. 29-годишният юноша, чиято екстрадиция бе поискана от Съединени американски щати, където той е обвинен за нарушение на ембаргото за търговия със Сирия, се обърна с молба към Манолова за поддръжка и подпомагане пред институциите за отбрана правата му като български жител.

След смяна в Конституцията през 2005 година се позволява предаването на жител на Република България на друга страна или на интернационален съд за задачите на наказателно гонене, когато това е планувано в интернационален контракт, утвърден, обнародван и влезнал в действие за Република България. Екстрадицията е поискана от Съединени американски щати на съображение на контракт за екстрадиция, подписан с България и следва българският съд да се произнесе дали ще допусне предаването му на американските управляващи.

Омбудсманът се ангажира да организира среща с американския дипломат Ерик Рубин, на която да обсъдят проблема на Желяз Андреев. Освен това, Мая Манолова ще изпрати рекомендация до министъра на правораздаването Цецка Цачева, в която ще упорства за съставяне на експертна група, която да преразгледа и проучва контракта за екстрадиция със Съединени американски щати в подтекста на отбрана правата на българските жители.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР