Омбудсманът Мая Манолова изпрати предложения за законодателни промени във връзка

...
Омбудсманът Мая Манолова изпрати предложения за законодателни промени във връзка
Коментари Харесай

Мая Манолова настоя за законодателни промени за цената на водата

Омбудсманът Мая Манолова изпрати оферти за законодателни промени по отношение на цената на водата до министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова и до министъра на труда и обществената политика Бисер Петков. Предложенията идват след извършената в гр. Шумен социална полемика за цената на водата в цялата страна.

В писмото до министър Аврамова публичният бранител упорства за промени в Закона за контролиране на водоснабдителните и канализационните системи /ЗРВКУ/, които да подсигуряват правата и икономическите ползи на потребителите на ВиК услуги. Многократно декларираната позиция на Манолова е, че повишението на цената на водата би трябвало да е обвързано с качеството на услугата и вложенията във ВиК бранша.

„ Реформата, такава каквато сега се организира, се отнася и изчерпва само и единствено до повишението на цените. Нищо не се трансформира към по-добро – нито качеството на водата, нито качеството на услугата, нито понижават течовете, нито стават по-ефективни вложенията. За цялата 2017 година вложенията са стигнали за възобновяване на единствено 0,5% от цялата водопреносна система, което значи, че цялата може да бъде актуализирана или рехабилитирана в границите на 200 година, а загубите от течове са 62% “, показва омбудсманът.

Общественият бранител акцентира четири съществени точки – анулация на правилото на единна цена на обособена територия, регламентиране на ясни критерии за установяване на обществената търпимост на цената на ВиК услугите, процедура за преразглеждане на бизнес проектите на ВиК операторите и въвеждане на лицензионен режим на ВиК операторите. Манолова упорства и за понижаване на цената на водата в Област Шумен от страна на районното министерство, защото страната, в лицето на Министерство на регионалното развитие, има 51% от дяловете във ВиК Шумен. Със същото искане Манолова се обърна и към общините в региона, които имат дялове в капитала на локалния ВиК оператор.

Общественият бранител се обръща и към обществения министър Бисер Петков с оферти за законодателни промени за ясни ограничения за обществено подкрепяне на лица с ниски приходи. Сред предложенията на Манолова са финансова помощ, възбрана за спиране на водоподаването при неплатени сметки, целева помощ под формата на опрощаване на отговорности за вода, обществена цена – по-ниски цени за обществено слаби хора. Омбудсманът ще участва през днешния ден от 14.00 часа на дело № 4041 в Административния съд София-град, формирано по митинг на Върховната административна прокуратура против решение на КЕВР, с което е утвърден бизнес проектът за развиване на активността на „ Софийска вода “ АД за интервала 2017-2021 година и се утвърждават цените на ВиК услугите за 2018-2021 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР