Омбудсманът Диана Ковачева се обърна към служебния министър на икономиката

...
Омбудсманът Диана Ковачева се обърна към служебния министър на икономиката
Коментари Харесай

Омбудсманът излови спекуланти, громи ги чрез министерство

Омбудсманът Диана Ковачева се обърна към служебния министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов с гледище по подготвеност да бъдат осъществени инспекции на пазарите за далавера при цените на твърдите горива – дърва за огрев, пелети и въглища за битови потребности.

Поводът са десетките тъжби и сигнали на жители, които не престават да постъпват в институцията на публичния бранител поради невижданото нарастване в бранша и дефицит на обособени твърди горива за битови потребности в другите региони на страната.
-->
Припомняме, че на 23 септември т.г. омбудсманът сезира Комисията за защита на конкуренцията за изработката на секторен разбор, с който да се изследва конкурентната среда на пазарите на произвеждане и реализация на твърди горива, както и на аргументите, довели до покачване цените на дребно.

На 27 септември 2022 година Комисия за защита на конкуренцията разгласява позиция, в което осведоми, че организира мониторинг на пазара на твърдите горива, отчитайки всички външни и вътрешни фактори, оказващи въздействие върху пазара у нас. В позицията обаче се показва, че Комисия за защита на конкуренцията няма пълномощията за ценово контролиране, нито за следствие на „ далавера “.

„ Информирана съм за желанията на министъра на стопанската система и промишлеността, оповестени през м. февруари 2022 година, за ограничения против „ спекулата “ с дърва за огрев и по-конкретно за ограничение на веригите от прекупвачи и медиатори, които в допълнение покачват цените на твърдите горива. С терзание означавам обаче, че след това обществото не беше осведомено за подхванатите дейности и получените резултати “, написа омбудсманът.

Диана Ковачева акцентира, че неподходящите трендове се следят от средата на 2021 година, че казусът се задълбочава през есенно-зимния сезон 2021-2022 година, а през летните месеци на 2022 година и досега цените ескалират до непостижими за крайните консуматори стойности.

„ Съгласно предоставената от жалбоподателите информация, в изискванията на лимитирано предложение цената на дървата за огрев през м. юни 2022 година е била към 110 лева за тримерен пространствен метър (пр. куб. м), през м. юли 2022 година – към 140 лева./пр. куб.м, през м. август 2022 година – към 160 лева./пр. куб.м, а през м. септември 2022 година – към 200 лева./пр. куб.м. Публично налични данни сочат, че настоящите цени на дървата за огрев понастоящем са от 180 до 220 лева./пр. куб.м. Движението на цените на пелетите за отопление е от 350-410 лева./тон (в взаимозависимост от съответния тип на пелетите) през лятото на 2021 година до 650-900 лева./тон през есенно-зимния сезон 2021-2022 година и до 850-1000 лева./тон през м. септември 2022 година “, написа още публичният бранител.

Затова тя упорства пред служебния министър при инспекциите да бъде открито дали търговците дават документи за продажба c нужната информация на клиентите при предлагането на дърва за огрев, пелети и въглища.

Омбудсманът акцентира, че е от значително значение обозначаването на типа на предлаганите твърди горива, слагането на ценоразписи в обетите за търговия на дребно и даването на цялата нужна информация за крайните цени, включващи стоката и спомагателните услуги за недопускане на благоприятни условия за илюзия.

„ Вярвам, че своевременното предприемане на плануваните в настоящата нормативна уредба ограничения ще докара до нормализация на пазара на твърди горива и до образуването на по-поносими цени за крайните консуматори “, безапелационна е Ковачева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР